logo F1live.cz

Marko vzdal hold Tostovi: Odchoval dva velikány, za což mu patří velký dík

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 11. 2023

Velká cena Abú Dhabí neukončila jen sezónu 2023, ale stejně tak účinkování Franze Tosta ve vedení AlphaTauri. Rakušan, který byl po Christianu Hornerovi druhým nejdéle sloužícím šéfem týmu, se pobere do zaslouženého důchodu, ale i nadále bude nablízku jako příležitostný konzultant. Při této příležitosti vzdal Tostovi hold jeho krajan, Helmut Marko, který Tyrolčanovi poděkoval za odchování mnoha mladých talentů, specificky Maxe Verstappena a Sebastiana Vettela.

Tost stál v čele sesterského týmu Red Bullu od jeho založení v roce 2006, kdy ještě nesl název Toro Rosso. Během svého působení ve Faenze dohlížel na pokrok mladých talentů, z nichž se hned několik – specificky Sebastian Vettel, Max Verstappen, Carlos Sainz a Pierre Gasly – plně etablovali ve Formuli 1.

Z výše uvedených se následně nejvíce prosadili Němec a Holanďan, z nichž se v obou případech stali vícenásobní mistři světa. Právě odchování těchto dvou v současnosti už velikánů považuje Helmut Marko za Tostov vůbec největší přínos, a proto mu za něj i adekvátně poděkoval.

„Vychoval oba naše mistry světa,“ řekl Marko pro Sky Sports Germany. „Franz říkal: ´Trvá tři roky, než pilot ve Formuli 1 dospěje.´ Já jsem mu však v případě Vettela a Verstappena řekl, že nebudou potřebovat tři roky tréninku, bohatě jim postačí jeden.”

A tak se také stalo – zásluhou Franz Tosta. „Díky Franzovu skvělému tréninku se staly mistrovským materiálem téměř okamžitě po přestupu do Red Bullu.“

Marko prozradil, že Red Bull nenechá jednoho ze svých dlouholetých šéfů týmu odejít do důchodu jen tak s prázdnýma rukama. Již brzy prý obdrží dárek, a to z rukou syna zesnulého zakladatele a majitele týmu Dietricha Mateschitze.

„Mark Mateschitz mu už symbolicky předal model auta. V budoucnosti ho dostane kompletní,“ prozradil Marko, který zároveň zdůraznil, že navzdory odchodu do důchodu bude Tost příležitostně i nadále k dispozici.

„V letech 2024 a 2025 zůstane v pohotovosti jako konzultant,“ ozřejmil. „To znamená, že pokud ho budeme potřebovat, bude možné jej kontaktovat. Mimo to může dělat, co chce. Po osmnácti letech si bude moct jít konečně zalyžovat,“ dodal Marko.