logo F1live.cz

Sulajem odmítá obvinění ze sexismu: Neřekl jsem, že muži jsou chytřejší

Mohamed bin Sulajem
© Twitter/Ben_Sulayem
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2023

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem se po měsících v ústraní postupně vrací na scénu. Během minuloroční zimní přestávky se na bývalého jezdce rally snášelo kritiky ze všech stran. Bylo poměrně zřejmé, že se na veřejnosti stylizoval do role šéfa celé Formule 1 a pouštěl se do záležitostí, které nespadají do jeho kompetencí. Bylo jasné, že si ve Formuli 1 dělá stále více a více nepřátel, což se rozhodně nevyplácí.

V únoru 2023 bylo nakonec oznámeno, že Sulajemovy pravomoci ve Formuli 1 převezme Nikolas Tombazis. Rodák ze Spojených arabských emirátů se stáhl do ústraní a věnoval se „každodenní“ agendě Mezinárodní automobilové federace. Ke konci této sezóny jsme ho však postupně vídali stále častěji a častěji, takže se zdá, že divoké vody se nakonec uklidnily.

V lednu a únoru se však na něj valilo kritiky ze všech stran. FIA tehdy údajně dostala od Formule 1 oficiální nótu, kterou varovala před zasahováním do svých výhradních pravomocí. Létala obvinění o lobování ve prospěch saúdskoarabských miliardářů se zájmem o koupi celé Formule 1 či ve prospěch General Motors. Mluvilo se o jeho sexistickém chování vůči bývalé generální tajemnici FIA Shaile-Ann Raové, která prý měla předložit celou záležitost etické komisi FIA.

Dalším pomyslným hřebíkem do Sulajemovy rakve bylo jeho vlastní vyjádření, které někdo vyhrabal až z roku 2001, kdy měl na své již neexistující webové stránce prohlásit: „Nemám rád ženy, které si myslí, že jsou chytřejší než muži.“

Sám prezident FIA však pro Press Association nyní prohlásil, že šlo o úmyslný útok na jeho osobu. Vůbec se však nezapřel a k celé věci podal dosti osobité vysvětlení, podle kterého vlastně nic špatného neřekl. „Co jsem to tedy měl říci? Předpokládejme, že jsem to byl já. Řeknu vám přesně, co jsou to za slova. Píše se tam: ‚Nesnáším, když si ženy myslí, že jsou chytřejší než my.‘ Ale ženy nesnášejí, když si muži myslí, že jsou chytřejší než ony,“ prohlásil Sulajem.

„Řekl jsem, že jsme chytřejší? Ne. Řekl jsem, že jsou ženy méně inteligentní? Ne. Proboha, když je to jediná věc, kterou proti mně mají, prosím, zkuste i něco horšího,“ řekl prezident FIA, podle kterého jeho vztah k ženám nejlépe dokumentují jeho činy.

„Lidé se mohou hrabat v minulosti a hledat, co bylo řečeno a zda jsem řekl něco proti ženám. Za 117 let existence FIA jsem jediným prezidentem, který přivedl na post generální ředitelky ženu,“ řekl Sulajem o jmenování Natalie Robynové, i když už nezdůraznil, že funkce generálního ředitele FIA vznikla teprve v roce 2022.

„Vytvořil jsem komisi pro EDI (rovnost, rozmanitost a začlenění, pozn. red.) a přivedl jsem tam ženu (Tanju Kucenkovou jako poradkyni, pozn. red.). Je to neúcta ženám, říci, že 30 procent vašich zaměstnanců musí být ženy? Přivedete je na základě zásluh a důvěryhodnosti. A právě proto jsou tam. Podívejte se na manželku Bernieho Ecclestona (Fabianu, která působí jako viceprezidentka pro sport v Jižní Americe, pozn. red.). Všichni mluvili, že jsem ji najal jen pro Bernieho podporu. Bernie však nemá s hlasováním nic společného a nemá to na jeho osobu žádné propojení,“ řekl Sulajem na svou obhajobu.

Související zprávy