logo F1live.cz

Je idiot a nechci mu věnovat ani minutu. Michael Masi je pro Wolffa stále citlivým tématem

Lewis Hamilton, Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2023

Na toto téma nikdy není vhodná doba. Když chcete podráždit Tota Wolffa, stačí vyslovit jméno Michaela Masiho. Ani po dvou letech to nevypadá, že by se proces hojení starých ran aspoň začal. Z vyjádření šéfa Mercedesu je zřejmé, že nenávist k bývalému řediteli závodu je stále hluboko zakořeněna.

Kdo ví, jak Wolff reagoval, když prezident Mezinárodní automobilové federace Mohamed bin Sulajem před pár týdny naznačil možnost návratu Michaela Masiho. Sice to bylo jen v prudce hypotetické rovině, ale takové věci nesmíte před Wolffem říkat ani ze žertu. Australan je pro šéfa Mercedesu persona non grata a zřejmě to tak i navždy zůstane.

„Ten chudák byl (opakovaně) napadán a zneužíván. Michael Masi si prošel peklem. Dobře, omluvím se, ale přivedu zpět Michaela Masiho. Myslíte si, že to bude správné? Pokud uvidím, že bude existovat pozice, kterou bude FIA potřebovat zaplnit a Michael Masi bude vhodným kandidátem, tak ho přivedu zpět,“ prohlásil Sulajem pro Press Association během závěrečné Velké ceny Abú Zabí.

Nevíme, jak při čtení těchto slov reagoval Toto Wolff, ale dokážeme si představit, že vzduchem nelétaly jen jeho sluchátka, ale také počítač nebo rovnou celý stůl. Netušíme, jak na tato slova reagoval, ale v návaznosti na ně vydala španělská edice portálu Motorsport.com jeho vyjádření na adresu Masiho, které vznikla během nedávné Velké ceny Sao Paula. Jak vidíte sami, bývalý ředitel závodu je nadále mimořádně citlivým tématem.

„Zanechalo to po sobě brutální jizvy,“ prohlásil Wolff k otázce posledního závodu sezóny 2021. „Zanechalo to hluboké jizvy, které už nikdy nezmizí.“

Pak ho prý přerušil přítomný šéf pro komunikaci Mercedesu Bradley Lord, který pokračoval: „Zanechalo to nějaké jizvy. Zanechalo to zranění, ze kterých se časem staly jizvy.“ Wolff následně přikývl a sám se opět ujal slova, ale zdá se, že neměl zájem pokračovat v politicky korektní odpovědi, kterou začal Lord, a rozhodl se nasadit ještě ostřejší tón.

„Ano, staly se z nich jizvy. Z času na čas přemýšlíte, jak se to jen mohlo stát. My však víme, jak se to stalo,“ prohlásil Wolff. „Nechci však ztrácet ani minutu přemýšlením nad důvody, proč se to stalo, protože pro toho člověka by to znamenalo velké uznání. Je to idiot, který rozhodl špatně.“