logo F1live.cz

Verstappena úspěch nezměnil, tvrdí Horner. Stále je hladový po vítězstvích

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 12. 2023

Někteří lidé se po dosažení úspěchu změní – stanou se namyšlenými, arogantními nebo třeba zpohodlní. Nic takového se však nevztahuje na Maxe Verstappena, který je podle mínění Christiana Horner tím samým klukem, jakým byl před ziskem prvního titulu. Šéf Red Bullu se domnívá, že v Holanďanovi i nadále dřímá „hladový žrout“, který si chce pokaždé ukousnout co největší sousto koláče.

Už po několika závodech uplynulého ročníku bylo zřejmé, že Red Bull v roce 2023 v boji o titul nikdo nevyzve. Jen málokdo se však zpočátku domníval, že by mohla být dominance týmu z Milton Keynes až tak zdrcující – včetně „lodivoda“ stáje Christiana Hornera.

“Média se mě už po třech závodech ptala: “Myslíte si, že v tomto roce můžete vyhrát všechny závody?” řekl šéf Red Bullu, jehož svěřenci triumfovali ve všech GP s výjimkou Singapuru, kde “malivokářům” vypálilo rybník Ferrari. Hornera však tato skutečnost zřejmě kdovíjak netrápí. “Stejně šílené je vyhrát i 21 z 22-dvou závodů,” poznamenal Brit.

„Max vedl více než 1000 kol, vyhrál devatenáct závodů, překonal rekord McLarenu z roku 1988 a stejně tak překonal náš vlastní rekord Sebastiana Vettela (v počtu vítězství za sebou, pozn. red.) z roku 2013. Také měl nejvyšší míru výher a vedl všelijaké možné statistiky. Toto auto se zapíše do historie, a to, myslím si, na dost dlouhou dobu, jako nejúspěšnější auto v historii Formule 1,“ řekl s hrdostí v hlase Horner.

Přestože Red Bull byl v roce 2023 téměř bezvadný, je podle Hornera stále na čem pracovat. Věci se totiž v životě mohou během chvíle změnit, obzvlášť, když působíte v takové na detaily zaměřené soutěži, jakou je Formule 1.

“Stále existuje prostor pro zlepšování se,” poznamenal Horner, který uznal, že na okruhu Marina Bay táhl jeho tým za jasně kratší konec. „Singapur byl výjimečným víkendem, ale zároveň užitečnou lekcí, že se věci mohou rychle změnit.“

Co se však nemění, je výše opěvován Max Verstappen. Holanďan je na základě Hornerova úsudku nohama stále pevně na zemi a zároveň je i nadále hladový po úspěších a plný odhodlání.

„Domnívam se, že jeho přístup bude v příštím roce úplně stejný,“ utrousil Horner. „Za posledních čtyři nebo pět let se vůbec nezměnil. Je to závodník, který chce závodit a vyhrávat. Je zajedno s autem, má spoustu přirozených schopností a přechovává sebedůvěru ve vlastní schopnosti.“

„Myslím si, že se bude snažit pokračovat v nastoleném trendu. Nyní je na nás, abychom mu poskytli nástroje k tomu, aby to dokázal. Doufejme, že si z tohoto auta vezmeme i nějaké ponaučení a aplikujeme ho na RB20,“ zakončil Horner.

Související zprávy