logo F1live.cz

FIA vyšetřuje manželé Wolffovi pro střet zájmů

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 12. 2023

Šéf Mercedesu Toto Wolff a jeho manželka a zároveň ředitelka F1 Academy Susie Wolffová jsou vyšetřováni Oddělením pro dodržování pravidel FIA pro možný střet zájmů. K Rakoušanovi se totiž údajně dostávají četné informace o aktivitách FOM, zatímco Skotka disponuje závěry jednání šéfů týmů.

Manželé Wolffovi podle všeho vědí některé věci, které by vědět neměli. Toto Wolff má totiž prostřednictvím své partnerky přístup k určitým důvěrným informacím vedení Formule 1 – Susie Wolffová je jako ředitelka F1 Academy podřízena šéfovi F1 Stefanu Domenicalimu a s vedením “efjednotky” je v úzkém kontaktu -, zatímco bývalá závodnice ví o takřka všem podstatném, což zazní na setkáních šéfů týmů.

To se pochopitelně šéfům týmů nelíbí, protože Wolffová může některé důvěrné a utajené informace vynášet vrcholovému managementu F1. Navíc, u šéfů týmů si nově zavařil prý i Toto Wolff, který se měl na posledním setkání přemluvit a utrousit něco, co mu známo být nemělo.

Šéfem ostatních celků proto přetekl pohár trpělivosti a obrátili se se stížností na prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema, který hodlá celou věc prověřit. V úterním prohlášení Mezinárodní automobilové federace se uvádí: FIA si je vědoma spekulací médií, které se soustřeďují na údajné informace důvěrného charakteru, které člen týmu FOM (Susie Wolffová, pozn. red.) předává šéfovi týmu F1. Oddělení pro dodržování pravidel FIA se touto záležitostí (v současnosti již) zabývá.

Na stanovisko FIA zareagoval Mercedes následujícím prohlášením: Zaregistrovali jsme všeobecné prohlášení FIA z dnešeného večera, které reaguje na nepodložené informace jediného média a mimozáznamový briefing, který ho spojil se šéfem Mercedes-AMG F1. Tým neobdržel žádnou zprávu od Oddělení pro dodržování pravidel FIA na toto téma a bylo velmi překvapující, že se o vyšetřování dozvěděl prostřednictvím mediálního prohlášení.

Úplně odmítáme obvinění v prohlášení a související mediální pokrytí, které neprávem zasahuje do integrity našeho šéfa týmu. Samozřejmě očekáváme úplnou, rychlou a transparentní korespondenci od Oddělení pro dodržování pravidel FIA týkající se tohoto vyšetřování a jeho obsahu.

Vůči obviněním ze strany FIA se po Mercedesu vyhradila i samotná Formule 1: Zaregistrovali jsme veřejné prohlášení FIA, které zveřejnila dnes večer a které nám nebylo předem poskytnuto. Jsme naprosto přesvědčeni o tom, že obvinění jsou nesprávná. Máme spolehlivé procesy a postupy, které zajišťují oddělení informací a odpovědností v případě jakéhokoli potenciálního střetu zájmů.

Jsme přesvědčeni o tom, že žádný člen našeho týmu neprozradil žádné neoprávněné informace šéfovi týmu a varujeme kohokoli před neuvážnými a vážnými obviněními bez důkazů.

Toto Wolff byl pod palbou kritiky za to, že disponuje poznatky, kterými by neměl, v minulosti hned dvakrát. Poprvé v červnu loňského roku, kdy se Mercedesu podařilo jen několik hodin po povolení zavést druhé kotvící lanko nasadit tuto technickou novinku na oba své monoposty, nad čím konkurence jen nechápavě kroutila hlavou.

Podruhé v říjnu téhož roku, kdy Rakušan obvinil Red Bull z překročení rozpočtového stropu ještě předtím, než o celé věci detailně informovala Mezinárodní automobilová federace. Ralf Schumacher měl tehdy za to, že vynašečem informací byla v obou případech Shaila-Ann Raoová, bývalá poradkyně Tota Wolffa a Mercedesu, které je v současnosti tajemnicí FIA pro sport.

Závěry vyšetřování a to, zda se Toto Wolff a Suse Wolffová nějakým způsobem provinily, se dozvíme pravděpodobně již brzy. Jaký případný postih manželskému páru hrozí, prozatím neznámo. Pokud se však prokáže pravdivost výše uvedených informací, bude Formule 1 čelit jedné z největších kauz za poslední roky.