logo F1live.cz

Týmy svorně prohlašují, že Wolffovi neudali. S myšlenkou přišel překvapivě Horner

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 12. 2023

V úterý večer otřásl světem F1 skandál. Časopis Business F1 totiž do éteru vypustil, že jak Toto Wolff, tak jeho manželka Susie Wolffová mají disponovat neoprávněnými informacemi. Rakušan se má prostřednictvím své něžné polovičky dostávat k poznatkům z prostředí FOM, zatímco Skotka údajně o tom, co probíhá na setkáních šéfů týmů, informuje FIA. Poté, co celou věc začala vyšetřovat Mezinárodní automobilová federace, se Wolffovi vůči těmto tvrzením téměř okamžitě vyhradili. A formula veřejnost v čele s týmy svorně prohlašuje, že stojí za nimi.

V úterý večer se kauzou „Wolffgate“, kterou započal zmíněný magazín, začala zabývat i FIA – a to prý na základě stížností týmů, kterým vadilo, že Toto Wolff disponuje informacemi, které by mu známé být neměly. První z celků, který popřel, že by vůči Wolffovým kul nějaké pykle, byl Red Bull v čele s Christianem Hornerem.

„Můžeme potvrdit, že jsme FIA nepodali žádnou stížnost týkající se obvinění z přenášení informací důvěrného charakteru mezi šéfem týmu F1 a členem FOM. Rádi a hrdě podporujeme F1 Academy a její výkonnou ředitelku (Susie Wolffovou, pozn. red.), a to prostřednictvím našeho závazku, kterým je od příštího roku sponzorování jedné z účastnic soutěže, která bude závodit v našich barvách,“ stojí v prohlášení týmu.

Stejný postoj jako Red Bull zaujaly i ostatní z týmů startovního pole – pochopitelně s výjimkou Mercedesu, jehož šéf je jednou z hlavních postav celé kauzy. Stáje dokonce převzali stanovisko celku z Milton Keynes od slova do slova.

Christian Horner se k celé problematice vyslovil i vlastním jménem, a to ještě před zveřejněním týmového prohlášení: „Na trati sice přechováváme rivalitu, ale FIA jsme nepodali žádnou oficiální stížnost, a to ani na Susie, ani na Tota a ani na Mercedes.“

„Red Bull se v F1 Academy angažoval od jejího vzniku nejvíce, a to až do takové míry, že dvě stáje Red Bullu budou sestávat až ze tří aut,“ řekl na obhajobu svého týmu Horner pro Sky Sports News.

„Se Susie úzce spolupracujeme, v F1 Academy odvádí skvělou práci. Myslím si tedy, že nás, podobně jako ostatní, dost překvapilo prohlášení, které vyšlo včera večer. Určitě však nebylo podníceno, vyžadováno nebo vyvoláno Red Bullem,“ doplnil Horner, který se navzdory určitým neshodám tentokrát postavil jasně na stranu svého největšího rivala – Tota Wolffa.

Související zprávy