logo F1live.cz

Wolffovi jsou zklamáni reakcí FIA: Manželé podnikají právní kroky

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

V předvečer galavečera FIA při příležitosti udělování cen za sezónu 2023 se Mezinárodní automobilová federace pokusila odsunout na vedlejší kolej možnou poslední kontroverzi končícího kalendářního roku. Náhodou je kauza “Wolffgate” dobrou metaforou toho, proč současná Formule 1 začíná nenávidět FIA pod vedením nového prezidenta Mohameda bin Sulajema. Ten se po odmlce vrátil do veřejného života a federace pod jeho vedením dělá jeden přešlap za druhým.

Bývalý jezdec rally nastoupil do funkce v pro FIA mimořádně náročném období. Závěrečná Velká cena Abú Zabí v roce 2021 přinesla obrovskou kontroverzi a úkolem nového prezidenta bylo otevřít novou a lepší kapitolu Mezinárodní automobilové federace. V tomto okamžiku však nemůžeme skrývat, že Mohamed bin Sulajem v této misi selhává na celé čáře.

Příslovečnou třešničkou na dortu se stala údajná kauza okolo úniku informací, kterého se měla dopustit Susie Wolffová, která se jako šéfka dívčí série F1 Academy a zaměstnankyně FOM měla podělit o informace důvěrného charakteru se svým manželem a šéfem Mercedesu Totem Wolffem. Celá kauza začala jako novinářská kachna a skončila jako novinářská kachna. Mezi těmito událostmi jsme však viděli mimořádně neopatrnou komunikaci ze strany FIA a přímo bezprecedentní sjednocení všech týmů, které Wolffovy a Mercedes jednomyslně podpořily.

Otázka tedy zní: když se žádný z účastníků nestěžoval na únik důvěrných informací, co vlastně FIA vyšetřovala? Je federace opravdu tak naivní, že jakýkoliv článek v médiích se teď stane předmětem zkoumání nebo dokonce vyšetřování? Přece je to FIA, která má k dispozici všechny dostupné informace.

Jak to však už pod vedením Sulajema bývá, federace si rozhodně nepřiznala chybu a rozhodně neměla potřebu se za cokoliv omlouvat. Je možné, že stanovisko, kterým se FIA snažila celou kauzu uzavřít, se stane předmětem ještě větší kontroverze. Je totiž očividné, že Wolffovi nehodlají celou záležitost jen tak hodit za hlavu.

„Po prozkoumání Kodexu chování FOM, Pravidel pro oblast konfliktů zájmů F1 a po potvrzení, že jsou zavedena vhodná opatření na zmírnění jakýchkoliv potenciálních konfliktů, je FIA přesvědčena, že systém řízení dodržování předpisů FOM je dostatečně spolehlivý na to, aby zabránil jakémukoliv neoprávněnému zveřejnění důvěrných informací,“ stojí v očividně pečlivě připraveném prohlášení Mezinárodní automobilové federace.

„FIA může potvrdit, že neprobíhá žádné vyšetřování etického nebo disciplinárního charakteru, které by se týkalo jakékoliv osoby. FIA má jako regulační orgán povinnost zachovat integritu globálního motoristického sportu a opětovně potvrzuje svůj závazek k integritě a spravedlnosti,“ dodala federace.

Takto zareagovala ve čtvrtek Mezinárodní automobilová federace a její snaha představit se jako organizace, která neudělala nic špatného a nemá se za co omlouvat, je přímo do očí bijící. Rovněž tak je do očí bijící znechucení vůči chování a komunikaci federace pod vedením nového prezidenta. Teď se zdá, že ho může čekat horká zima.

„Když jsem viděla stanovisko zveřejněné FIA včera večer, moje první reakce byla: ‚To je jakože všechno?‘ Dva dny se na veřejnosti a v zákulisí objevovaly narážky na mou čestnost, ale nikdo z FIA se mnou přímo nemluvil,“ stojí v tiskovém prohlášení Susie Wolffové zveřejněném na sociálních sítích.

„Mohla jsem být vedlejším účinkem neúspěšného útoku na někoho jiného nebo terčem neúspěšného pokusu diskreditovat mě osobně, ale pracovala jsem příliš tvrdě na to, aby byla moje pověst zpochybňována nepodloženou tiskovou zprávou.“

„Jako sport jsme prošli dlouhou cestu. Byla jsem nesmírně vděčná za jednotnou podporu týmů Formule 1. Spolupracovala jsem s mnoha zapálenými ženami a muži v F1 a ve FIA, kteří mají na srdci ty nejlepší zájmy našeho sportu,“ pokračuje šéfka dívčí série F1 Academy.

„Tato epizoda se však dosud odehrávala bez transparentnosti a zodpovědnosti. Na internetu se mi dostalo urážek týkajících se mé práce a mé rodiny. Nenechám se zastrašit a mám v úmyslu pokračovat, dokud nezjistím, kdo tuto kampaň vyvolal a zaváděl média. Jednoduše nestačí, co se stalo tento týden. Jako sport musíme požadovat více a zasloužíme si něco lepšího,“ dodala Wolffová.

Prostřednictvím sociálních sítí týmu Mercedes se ozval i Toto Wolff. Ten zašel ještě dál a naznačil, že nešlo o žádnou novinářskou kachnu, kterou FIA nesprávně vyhodnotila. Wolffovi očividně vnímají kauzu jako kampaň a útok zaměřený proti jejich poctivosti a dobré pověsti.

„Podle nás stojí za událostmi tohoto týdne podstatný mediální zájem. Momentálně probíhá aktivní právní komunikace s FIA. Očekáváme úplnou transparentnost ohledně posledních událostí a vysvětlení, proč k tomu došlo. Vyhradili jsme si všechna naše zákonná práva. Proto žádáme o pochopení i od vás, jelikož zatím nebudeme celou záležitost oficiálně komentovat. Určitě se však ve správný čas ke všemu vyjádříme,“ stojí v prohlášení šéfa Mercedesu zveřejněném na oficiálních stránkách týmu.

Související zprávy