logo F1live.cz

Ceremoniál předávání cen je za námi, nikdo se nepobil a šampion dostal zaslouženou trofej

Anar Alakbarov, Mohamed bin Sulajem, Max Verstappen, Christian Horner a Stefano Domenicali
© FIA/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2023

Sezóna 2023 je oficiálně za námi. Helmy a kombinézy jsme vyměnili za motýlky, obleky a šaty, aby se celá komunita motoristického sportu setkala v Baku na předávání cen FIA. Byli jsme zvědaví, zda vzhledem ke sporům mezi Formulí 1 a Mezinárodní automobilovou federací dojde k něčemu podobnému, jako když Will Smith vlepil pořádnou facku Chrisovi Rockovi na Oscarech. Nestalo se. Vše proběhlo slušně a s grácií.

Jak každou sezónu, i letos FIA ocenila ty nejlepší za rok 2023. Od motokár po Formuli 1 si odnesli své trofeje všichni nejlepší ve všech kategoriích. Jako první muž ze světa F1 se objevil Max Verstappen, který předával trofeje šampionům motokárových kategorií. Mladým doporučil, aby na sebe nevyvíjeli příliš velký tlak při přechodu do monopostů a dopřáli si čas.

Prezident Formule 1 Stefano Domenicali se poprvé objevil na pódiu, aby ocenil nejlepší ve Formuli 3 a Formuli 2. Neměl však nasazený mikrofon a moderátoři mu nepředali ani ten přenosný, takže jsme bývalého šéfa Ferrari sledovali jen v úloze němého a tleskajícího pána ve smokingu, který ocenil nejlepší ve Formuli 3 (Paula Arona, Zaka O’Sullivana a Gabriela Bortoleta) a Formuli 2 (Jacka Doohana, Frederika Vesteho a Théa Pourchaira).

Cenu pro nejlepšího nováčka si odnesl pilot McLarenu Oscar Piastri, který už tuto trofej doma má, když ho federace ocenila za jeho neuvěřitelnou sezónu ve Formuli 2 v roce 2021. Nyní se na pódiu objevil již jako pilot Formule 1 a věrný svému humoru vyjádřil naději, že je to jeho poslední cena pro nováčka roku.

„Když dokážeme začít nový rok, jak jsme zakončili minulou sezónu, tak budeme ve dobré formě. Tým odvedl neuvěřitelnou práci a podařil se nám velký obrat. Svoji nováčkovskou sezónu ve Formuli 1 jsem si velmi užil. Doufám, že jsem v kariéře naposledy nováčkem. Těším se, co přinese budoucnost,“ řekl Piastri na pódiu.

Pilot Formule 1 si odnesl i cenu za Akci roku. Podobně jako loni, kdy zvítězil manévr Lewise Hamiltona na Sergia Péreze a Charlese Leclerca ze silverstonské poslední zatáčky, se i v roce 2023 raduje pilot F1. Tentokrát je jím Fernando Alonso za jeho souboj a manévr na Sergia Péreze na Velké ceně Brazílie.

„Velké děkuji za vaše hlasy pro mě a mou bitvu se Sergiem v Brazílii. Chci poděkovat a podělit se o tuto cenu i se Sergiem. Každá bitva na trati vyžaduje spolupráci dvou. Myslím si, že toto by mělo sloužit jako příklad nejen pro současnou, ale i pro budoucí generaci. Musíme prosazovat čisté závodění bez kontaktu mezi piloty. Doufám, že se uvidíme v příštím roce s další akcí na trati. Děkuji fanouškům a děkuji i FIA, že se o nás stará. Uvidíme se brzy,“ odkázal Alonso.

Pozornost poutal i prezident Mezinárodní automobilové federace Mohamed bin Sulajem, který se na pódiu objevil několikrát. Pogratuloval Násirovi al-Attíjahovi a jeho spolujezdci Mathieovi Baumelovi k titulu v šampionátu v Rally-Raid, pak předával cenu nejlepším ve vytrvalostním šampionátu. Tentokrát už dostal do rukou mikrofon, aby poděkoval vlastně všem včetně ázerbájdžánských hostitelů galavečera.

Na závěr slavnosti předával také Medaili prezidenta FIA za inovace, kterou si odnesl Christian von Koenigsegg – zakladatel automobilky Koenigsegg. Po tomto se chtěl z pódia vytratit, ale moderátoři ho zastavili, protože ho ještě čekala povinnost předat ceny a pogratulovat nejlepším ve Formuli 1.

Při uvedení celkově třetího Lewise Hamiltona však na pódiu chyběl a pilot Mercedesu dostal cenu od prezidenta Automobilové federace Ázerbájdžánu Anara Alakbarova. „Chci všem pogratulovat k úžasnému roku. Bylo úžasné vás všechny sledovat ve vašich šampionátech a patří vám velká gratulace. Pro všechny to byla dlouhá sezóna a těším se na zimu. Pracujeme velmi tvrdě, abychom se příští rok vrátili silnější. Chci také pogratulovat Red Bullu, Maxovi a Checovi. Odvedli neuvěřitelnou práci. Max neudělal chybu a jeho tým skutečně zvedl laťku. Máme před sebou hodně práce, abychom mezeru uzavřeli. Opravdu věřím, že se nám podaří. Chci proto také poděkovat mému týmu, který se nevzdal. Začali jsme v podstatě se sestrou loňského auta, které nebylo dobré a nebyla to zábava s ním jezdit. Doufám, že se příští rok vrátíme. Dáme do toho vše,“ řekl Hamilton s přáním krásných Vánoc.

Při udělování ceny pro celkově druhého Sergia Péreze se na pódiu už s mikrofonem objevil Stefano Domenicali, od kterého si mexický závodník cenu vyzvedl. „Rok jsme začali dobře, ale pak přišla prostřední část sezóny, která byla trochu jako na horské dráze. Nevzdali jsme se drželi jsme spolu jako tým. Chci se jim všem poděkovat za podporu. Prošli jsme si těžkými časy, ale nakonec to byl nejlepší rok v historii našeho týmu. Poučili jsme se z obtíží a příští rok se vrátíme silnější,“ vyslovil svoji zdravici celkově druhý muž Formule 1.

Sulajem přicházel na podium a opouštěl ho na pravidelné bázi. Jak se ukázalo, nakonec předával cenu Christianu Hornerovi pro nejlepší tým a pak samozřejmě také trojnásobnému mistru světa Maxovi Verstappenovi. „Během roku jsme zažili skvělou jízdu. Myslím si, že mě ten třetí titul trochu zasáhl na podiumu v Abú Zabí, když si člověk uvědomí, že sezona skončila a bohužel už s tímto autem nepojede. Byl to ale neuvěřitelný rok a také skvělá zábava. Chceme ze sebe vydat to nejlepší, ale když cestujete kolem světa, potřebujete také skvělou partu lidí. Jsem velmi hrdý na to, co jsme dosáhli, ale doufám, že to tady neskončí,“ řekl čerstvě korunovaný trojnásobný mistr světa.

Na závěr se ještě jednou ujal slova Sulajem, který znovu pogratuloval Verstappenovi a jeho týmu. Všem připomněl, že „nemůže potrestat úspěch“ a Maxe zpomalit. Následně zřejmě trochu neplánovaně zvolal zpět na podium Alakbarova, Hornera a Domenicaliho na společnou fotografii, čímž se galavečer uzavřel.