logo F1live.cz

Hamilton se na galavečeři pustil do FIA, cenu přenechal fanouškovi a odešel

ztuoircvsdklnvcid
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 12. 2023

Lewis Hamilton si na závěrečném galavečeru FIA, kterým se oficiálně ukončila sezóna 2023, vůbec poprvé probral ocenění za třetí místo v šampionátu jezdců. Ještě předtím, než vystoupil na pódium, však poskytl rozhovor médiím, ve kterém se pořádně pustil do vedení Mezinárodní automobilové federace. Sedminásobný šampion zkritizoval organizaci za křivé obvinění Tota Wolffa a Susie Wolffové, kterého se dopustila jen pár dní před uskutečněním ceremoniálu, a to bez jakéhokoli kladení si otázek či relevantních důkazů.

Rekordér v počtu vítězství se v kauze „Wolffgate“, jejíž vyšetřování již mezitím skončilo, zastal jak svého šéfa, tak jeho manželky. Tota Wolffa označil za „skvělého“ a „chápavého“ lídra, který by se k vynášení informací – z čeho ho obvinila FIA – nikdy neuchýlil.

Susie Wolffovou popsal Lewis Hamilton jako jednu z nejúžasnějších lídrek, jaká se kdy v motorsportu pohybovala. Stejně jako v případě Rakušana, je i v případě Skotky přesvědčen o její nevině.

O koho vině a “nechutných praktikách” je však přesvědčen, je Mezinárodní automobilová federace, která si na Tota Wolffa a Susie Wolffovú vyšlapla, aniž by si kladla otázky či disponovala jakýmikoli směrodatnými důkazy.

Hamiltonovi také vadí, že zatímco F1 se snaží zlepšit rozmanitost a inkluzi v motorsportovním odvětví, se některé přední osobnosti federace usilují o přesný opak. To se podle Brita „musí změnit“, a to jedině tak, že Mohameda bin Sulajema nahradí ve funkci někdo jiný, řekněme myšlenkově otevřenější.

Hamilton demonstroval nesouhlasný postoj s FIA i tím způsobem, že po skončení galavečera ponechal trofej za třetí místo napospas osudu na stole a následně ji (údajně) daroval jednomu z fanoušků, čímž učinil mnohomluvné gesto. ​