logo F1live.cz

Už nejsme juniorský tým Red Bullu, říká Ricciardo

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Brzy bývalý šéf AlphaTauri Franz Tost v jednom ze svých posledních rozhovorů jako šéf stáje zavzpomínal, jaké úkoly mu svěřil Dietrich Mateschitz při jmenování do funkce šéfa tehdejšího Toro Rosso. Stáj z Faenzy, kterou koupil Red Bull ještě jako Minardi, měla především a hlavně připravovat mladé piloty a proměňovat je ve vítězný materiál. V průběhu let se však role Toro Rosso a později AlphaTauri postupně měnila.

I Christian Horner minulý rok prohlásil, že menší z dvojice týmů ve vlastnictví Red Bullu už nelze považovat za „juniorský“, jak tomu bylo po dlouhá léta. Angličan dokonce přišel s termínem „sesterský“, aby tak lépe vyjádřil roli, kterou po novém plnilo AlphaTauri. Letošní události to potvrzují a zároveň podtrhují skutečnost, že v Salzburgu a Milton Keynes se na své kolegy začali dívat jinak.

V současnosti sahají úkoly italské stáje (pokud ji tak ještě můžeme nazvat) mnohem hlouběji. Letos se tam vrátil 34letý Daniel Ricciardo, takže evidentně nejde o vyloženě „juniorský“ tým. Kromě toho se upevnily synergie mezi Red Bullem a jeho „sestrou“. Nově se technické oddělení přesídli do nové budovy v Milton Keynes, oba týmy pracují ve společném větrném tunelu a AlphaTauri začne odebírat od Red Bullu všechny díly, které jí pravidla umožňují.

Tyto skutečnosti potvrdil i pilot stáje Daniel Ricciardo, který spolu s týmovým kolegou Júkim Cunodou tvoří nejzkušenější jezdeckou dvojici v dějinách stáje. „Mám pocit, že jdeme správným směrem. Upřímně řečeno si myslím, že tým koná nebo udělá, co mu navrhnu, aby všechno lépe fungovalo,“ říká australský závodník.

„Momentálně tedy mohu žádat mnohem více. Nemohu se chovat povýšeně, ale hlavy lidí v týmu jsou na správném místě, na kterém jsme se všichni společně setkali a díváme se dopředu. Podle mě si váží mých zkušeností, což je opravdu důležité směrem do budoucna. Kromě toho jsou velmi motivovaní,“ pokračoval Daniel.

„Mám pocit, že toto už není juniorský tým. S množstvím našich plánů do nového roku to doufám dokážeme potvrdit i na trati a získat více bodů, podobně jako v posledních několika závodech této sezóny,“ dodal Ricciardo, který jako jeden z mála neměl radost, že sezóna 2023 skončila. Podle vlastních slov se cítil nabitý energií a odhodlaný dále stavět na pokrocích, které jeho tým dosáhl v podzimní části roku.

V týmu v současnosti panuje odhodlání a bojovný duch. S novým jménem, identitou, sponzory, továrnou a podporou Red Bullu může „sesterská“ stáj dokonale stavět na svých nedávných úspěších. Jedním z důležitých prvků při získávání nových sponzorů přitom podle slov generálního ředitele Petra Bayera byla i osobnost a značka Daniela Ricciarda, který se prý s novou identitou dokáže dokonale stotožnit.

„Je to skutečně vzrušující. V týmu probíhá tak trochu přestavba, což je něco podobného jako v současnosti zažívám já, jelikož tuto fázi kariéry jsem už svým způsobem absolvoval. Všichni jsme tedy tak trochu na podobné cestě,“ řekl Ricciardo.

„Řekl bych, že v tomto týmu je opravdu mnoho sebedůvěry. I Júki se v tomto roce posunul na další úroveň a ukázal, co dokáže. Ve mně má tým obrovskou důvěru a stále mě tu vnímají jako jezdce z dob mého působení v Red Bullu, nikoliv jako pilota z období v McLarenu,“ dodal Daniel.