logo F1live.cz

Wolff se vyšplhal po zádech vítězného týmu, prohlásil Horner

Christian Horner a Toto Wolff
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Tým Mercedes čelí tuto zimu obrovské výzvě. Kdysi neporazitelná dynastie poslední dvě sezóny trpěla a jediné vítězství za dva roky není bilance, na kterou je tato stáj zvyklá. Podle Christiana Hornera se až teď ukáže, jak dokáže Mercedes čelit výzvám a tlaku. Nezapomněl přitom trochu podráždit svého soupeře, že s takovým úkolem nemá Toto Wolff žádné zkušenosti.

Rakušan se ujal vedení Mercedesu v roce 2013, tedy jednu sezónu před začátkem „hybridní dynastie“ v Brackley a Brixworthu. Tento tým táhl nevídanou šňůru dominance, ale po změně technických pravidel se do čela dostal Red Bull, který se teď pyšní neuvěřitelnou vítěznou bilancí. Christian Horner se proto už cítí dostatečně sebevědomě, aby svým soupeřům dokonce rozdával rady.

„Je to obrovská výzva,“ prohlásil šéf Red Bullu pro Sky Sports ohledně úlohy, kterou má teď ve svých rukách vedení Mercedesu. „Toto se do tohoto sportu vyšplhal po zádech vítězného týmu a zažil dlouhých sedm nebo osm let plných úspěchů.“

„Je velmi náročné se takto náhle adaptovat. Tuším, že Mercedes vyhrál jeden závod za poslední dvě sezóny. Něco takového bolí a vyvolá to pochybnosti o organizaci, hlavy klesají a vy jako lídr potřebujete všechny motivovat. Musíte všechny pozvednout. Když jste už byli na vrcholu a snažíte se tam vrátit, je to zcela odlišná výzva,“ prohlásil Horner.

Šéf Red Bullu přitom mluví z vlastní zkušenosti. Mezi lety 2010 a 2013 to byl jeho tým, který si užíval sérii úspěchů, ale po přechodu do hybridní éry začala bezprecedentní dominance Mercedesu. Vyhrabat se z toho trvalo stáji z Milton Keynes roky a velký obrat přinesl až přechod na pohonné jednotky Honda v roce 2019. Horner si vzpomíná, co se tehdy snažil vštípit svým zaměstnancům.

„Podle mě je důležité, aby si lidé věřili a snažili se vybudovat sebedůvěru,“ říká Angličan. „Je nevyhnutelné, že když dlouho vyhráváte a vaše vítězná šňůra náhle skončí, začne se ukazovat prstom a pro sílu týmu jde o náročné období.“

„To je důvod, proč jsem na Red Bull obzvlášť hrdý. V období, kdy jsme nedokázali vyhrávat, což jsme do značné míry neměli pod vlastní kontrolou, jsme každý rok vyhráli alespoň dvakrát nebo třikrát. S výjimkou roku 2015 jsme pokaždé vyhráli alespoň dva nebo tři závody, zejména na okruzích, kde náš deficit pohonné jednotky příliš nevadil,“ dodal Horner.

Související zprávy