logo F1live.cz

Hamilton přesně vidí, kde je Red Bull lepší? Já z kokpitu nevidím detaily, říká Leclerc

Charles Leclerc a Max Verstappen
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 12. 2023

Když se Lewis Hamilton na Velké ceně USA po dlouhá kola držel za Red Bullem Maxe Verstappena, po skončení závodu tvrdil, že přesně viděl, v čem spočívají přednosti monopostu RB19. Může to ale jezdec ze své pozice vidět? Monoposty na trati oddělují poměrně velké vzdálenosti, nemluvě o hrbolích a poskakování, které ztěžují výhled. Taký Charles Leclerc proto přiznal, že on něco takového vidět nedokáže.

Je to genialita Lewise Hamiltona nebo si jen vymýšlí, aby zaujal, příp. hrál se soupeřem psychologické hry? Faktem je, že pilot Mercedesu se v Austinu nedostal ani do DRS dosahu za Verstappenem, přitom vzdálenost 30 metrů se ve Formuli 1 považuje za pozici na útok. Co tedy mohl Hamilton v té rychlosti, na takovou vzdálenost a na hrbolaté trati vlastně vidět? Nuže, pilot Ferrari Charles Leclerc ví ze své zkušenosti říci, co vidí on.

„Po závodě v Mexiku jsem se bavil s Lewisem a ten mi řekl, že dokáže přesně vidět, v čem je Maxův monopost lepší,“ řekl Leclerc v rozhovoru pro Auto Motor und Sport. „Možná je to pravda a možná to vidí on, ale já vám mohu říci, že z kokpitu nedokážu vidět detaily. Mluvíme tu o rozdílech v milimetrech světlé výšky nebo zdvihu pružení.“

„Samozřejmě, můžete vidět, zda je zavěšení monopostu nastavené tvrdší nebo měkčí a v kterých částech trati na vás získává čas, ale minimálně já preferuji pohled na palubní záběry. Z pohledu na jezdcovu helmu dokážete určit, co auto dělá a nedělá na trati,“ vysvětlil Leclerc.

Asi můžeme tuto odpověď považovat za upřímnou, když Charles jí určitě riskuje posměch za neschopnost a nedostatek „Hamiltonovy geniality“. Samozřejmě, nikdo netvrdí, že to Lewis skutečně neviděl, ale je otázkou, zda televizní kamery nenabídnou bližší a kvalitnější obraz. Podívejte se na objekt stojící ve vzdálenosti 30 metrů a potom zkuste určit jeho „přesné“ detaily. Pokud tedy budete v sobotu v Bratislavě na šou EisKing Live, můžete se na to zeptat Miku Häkkinena nebo Pepu Krále.

Leclerca se redaktoři německého magazínu ptali také na Maxe Verstappena a jeho dominanci. Z vnějšího pohledu to možná vypadá, že nizozemský šampion to měl snadné, ale Leclerc takové tvrzení zásadně odmítá. „Říci něco takového by bylo nespravedlivé,“ řekl monacký závodník.

„Jistě, dnes se nachází v komfortní pozici, ale aby se tam dostal, musel vynaložit hodně práce. Kromě toho jako tým odvedli dobrou práci, aby se dostali tam, kde jsou dnes. To respektuji. My teď musíme odvést podobně dobrou práci, abychom se dotáhli,“ dodal Leclerc.

Související zprávy