logo F1live.cz

Proč se AlphaTauri nezapsalo na startovní listinu pod novým názvem?

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár16. 12. 2023

Mezinárodní automobilová federace v pátek zveřejnila startovní listinu F1 pro rok 2024, na které už figuruje pod novým názvem Sauber, ne však AlphaTauri. O tom, proč si dává italský celek na čas, více prozradil generální ředitel Peter Bayer.

Spekulace o prodeji a přejmenování

Začátkem roku se vyrojily informace, na jejichž základě mělo být AlphaTauri na prodej za bezmála miliardu dolarů – nestalo se. O něco později se v kuloárech spekulovalo o tom, že sesterskou stáj Red Bullu převezme Hugo Boss – opět se nestalo. Tentokrát se v zákulisí šeptá, že celek z Faenzy ponese od nadcházející sezóny název „Racing Bulls“. Stane se tak?

Vzhledem k tomu, že se AlphaTauri pro rok 2024 zaregistrovalo jako Scuderia AlphaTauri RB, je to vysoce pravděpodobné. „RB“ však nemusí být nutně zkratka pro „Racing Bulls“, ale stejně tak se mohou tato dvě písmenka odvolávat na mateřskou stáj Red Bull. Kdoví.

Kdy AlphaTauri konečně vyrukuje s novým názvem?

Nás však momentálně trápí něco jiného: proč AlphaTauri ještě svůj název nezměnilo? Bude tak moci učinit i poté, co se oficiálně zaregistrovalo pod starým názvem pro rok 2024? Začneme druhou otázkou: ano bude. Italské stáji bude umožněno změnit svůj název kdykoli před začátkem sezóny.

Na první z otázek přináší vysvětlení generální ředitel týmu Peter Bayer. Rakušan naznačil, že představení nového názvu je pravděpodobně už jen otázkou dní, jelikož se prý dolaďují poslední detaily.

„Nový název pro tým už máme, a stejně tak i novou týmovou identitu,“ vyjádřil se nedávno Bayer pro portál RacingNews365.com. „Minulý týden jsme obdrželi finální souhlas od akcionářů. Měli jsme setkání v Thajsku, kde jsme se dohodli na globálních strategiích a tématech, jsme proto na dobré cestě. Do týmu přicházejí zcela noví partneři, což je nesmírně vzrušující.“

„Diskuse mezi důležitými a významnými partnery jsou časově náročné,“ vysvětlil Bayer důvody, pro které ještě neznáme nový název AlphaTauri. „Je třeba prodiskutovat všechny detaily. Všechno je už však dohodnuto, a to včetně hrubých finančních podmínek,“ ujistil netrpělivou veřejnost někdejší vysoký funkcionář FIA.