logo F1live.cz

Red Bull překvapilo, že se Mercedes držel „zjevně neúspěšného“ konceptu bez bočnic

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 12. 2023

V roce 2021 skončila nevídaná dominace Mercedesu a začala nevídaná dominace Red Bullu. Tato sezóna a její konečný výsledek byly poměrně symbolické. Někdejší vládci Formule 1 však nevstoupili do nové éry vůbec dobře a až příliš dlouho jim trvalo přiznat si, že jimi zvolená cesta nefunguje. Váhavost Mercedesu prý překvapila i Red Bull.

Koncept bez bočnic je slovní spojení, které fanoušky stáje z Brackley budí ze spánku dodnes. Inženýři tohoto týmu byli odvážní a mysleli velkoryse, ale nakonec nebyli úspěšní. Když si to však přiznali, bylo pozdě a Red Bull zmizel v dálce.

Tým kolem Christiana Hornera byl však překvapen, když se v Mercedesu rozhodli pokračovat se starým konceptem. Ukázali ho při představení nového monopostu i na předsezónních testech, ale už po prvním závodě prohlásil Toto Wolff, že jeho tým zavrhuje tuto cestu. Definitivně tak učinil na Velké ceně Monaka, kdy přišel s novými bočnicemi.

„Nuže, Toto má stejně tendenci trochu přehánět,“ řekl Horner na adresu vyjádření šéfa Mercedesu pro Autosport. „Překvapilo nás, že Ferrari mělo loni velmi dobrý rok a s přirozenou evolucí jsme očekávali, že nám budou v této sezóně vyrovnaným soupeřem.“

„Také nás velmi překvapilo, že Mercedes se držel zjevně neúspěšného konceptu z minulé sezóny. Když se podíváte na auta z období před startem sezóny, tak nejblíže k našemu konceptu byly Aston Martin a McLaren,“ dodal Horner.

V Red Bullu si prý začali věřit na titul po Velké ceně Austrálie. V roce 2022 tu Ferrari všechny porazilo, ale přesně o rok později už byl nedostižný jiný tým. „Při odletu z Bahrajnu jsme věděli, že na té trati máme velmi dobrý balík. Neveděli jsme však, jestli to není specifické pro okruh, teploty, podmínky nebo asfalt,“ řekl šéf Red Bullu.

„Až když získáte vzorek dvou nebo tří problematických tratí, jako bylo pro nás například Melbourne, tak si řeknete: ‚Ok, opravdu jsme to dali dohromady.‘ Bahrajn nikdo neopouštěl unesený. Chce to pár závodů, abyste získali úplný obraz,“ dodal Horner.

Související zprávy