logo F1live.cz

Vowles vzdal hold Brawnovi a Wolffovi: Vděčím jim za to, kým dnes jsem

James Vowles
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 12. 2023

Zdá se, že Williamsu svítá po dlouhých letech neúspěchu na lepší časy. Nemalou zásluhu na pokroku tradiční britské stáje má nepochybně James Vowles, který šéfuje týmu z Grove už bezmála rok, ale místy působí dojmem, jako by se ujal funkce mnohem dříve. Jak se někdejšímu vrcholnému představiteli Mercedesu podařilo přetransformovat se na plnohodnotného týmového „lodivoda“ tak rychle? Brit vysvětluje, že za své vůdčí dovednosti vděčí trojici Ross Brawn, Toto Wolff a Dave Richards.

Jamesi Vowlesovi bychom udělili za první rok v čele Williamsu jedničku s hvězdičkou. Britský tým totiž udělal citelný krok vpřed a přesunul se z ocasu startovního pole do jeho středu. Celek z Grove se však nezlepšuje pouze na trati, ale stejně tak i mimo ni, když modernizuje zaostalou infrastrukturu nehodnou týmu Formule 1.

Jednoduše řečeno se Williams posouvá po všech směrech. Je až překvapením, že se Vowlesovi toho podařilo tolik v tak krátkém časovém horizontu. V čem spočívá Britův trik? V ničem zvláštním, jen se v průběhu let učil od těch nejlepších – Rosse Brawna a Tota Wolffa během působení v Mercedesu a BrawnGP a Dava Richardse ještě za dob Hondy.

„Od každého z nich jsem se svým způsobem něco naučil,“ nechal se slyšet James Vowles pro Sky Sports. „Všichni tři jsou velmi jedineční manažeři, mají různý styl vedení. Od všech tří jsem se toho v průběhu let naučil opravdu hodně.“

Následně Vowles upřesnil, co konkrétně od koho. „Od Tota (Wolffa) jsem pochytil neuvěřitelné obchodní znalosti a to, jak být skutečně silným lídrem. Ross (Brawn) je zase dobrý v tom, že dokáže dostat do jedné místnosti ty správné lidi, kteří následně debatují o správných tématech.“

„Dave Richards má za sebou odlišné zázemí (jako Wolff s Brawnem), ale také je nesmírně silným lídrem. Nikdy nezapomenu na jeho přednášky, které si bral každý k srdci. Za to, kým dnes jsem, musím poděkovat těmto třem jednotlivcům,“ uzavřel Vowles.

Související zprávy