logo F1live.cz

Pérezovi chybí sebedůvěra, říká Bottas

Sergio Pérez a Valtteri Bottas
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 12. 2023

Titul mistra světa nevyhraje vždy ten talentovanější. Obvykle tomu tak ale je. Jezdci jako Sergio Pérez, Valtteri Bottas nebo Rubens Barrichello mohli u supertalentovaných týmových kolegů jen překvapit. Chtěli to zkusit, i když si byli vědomi, do čeho jdou. Většina z nich, včetně Bottase, však nakonec musela přijmout porážku.

Valtteri Bottas udělal vše, aby Lewise Hamiltona porazil. Nakonec se však musel smířit s tím, že na něho nemá. Dnešní sedminásobný šampion byl v Mercedesu dobře zabydlený, měl v rukou téměř dokonalé auto a po odchodu Nica Rosberga se uvolnil tlak uvnitř garáže. Zřejmě pomohla i skutečnost, že Bottas používal proti svému kolegovi jen sportovní zbraně, takže se z obou nakonec stali dobří přátelé.

„Opravdu o tom nepřemýšlím,“ odpověděl Bottas v rozhovoru pro Motorsport Magazin na otázku, zda si myslí, že v dnešní Formuli 1 může porazit kohokoli. „Byl to poslední společný rok s Lewisem, kdy jsem to prostě musel přijmout. Ani jednou z pěti pokusů jsem ho nedokázal porazit.“

„Myslím, že v té době byl na vrcholu sil a předváděl opravdu skvělé výkony. Nemyslím si však, že by to něco změnilo. Stále jezdím na závody s dobrým sebevědomím a cítím, že v dobrý den mohu porazit kohokoli,“ dodal finský závodník.

Co by tedy poradil Sergiovi Pérezovi? Mexický závodník je v podobné situaci. Možná s tím rozdílem, že Bottas jako pilot Mercedesu dokázal postoupit do Q3 přesně 103krát za sebou, zatímco Pérez měl v této sezóně často co dělat, aby se tam dostal.

„Musíte mít jasný postoj, že můžete porazit kohokoli,“ řekl vítěz deseti velkých cen ve Formuli 1. „Nemůžete vstoupit do závodního víkendu s tím, že ho nemůžete porazit. To byste dopředu prohráli.“

„V tomto sportu musíte mít vždy dobré sebevědomí a přesvědčit sami sebe. Pokud tuto důvěru nemáte, skončíte v negativní spirále. Z pohledu na stopky a konzistence vašich výkonů vám to bude jasné. Při pohledu na to, čím si Checo prochází, bych řekl, že mu určitě chybí sebedůvěra. A vidíte to i na výsledcích,“ řekl Bottas.