logo F1live.cz

První den na simulátoru Red Bullu nedopadl dobře, přiznal Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 12. 2023

Po čtyřech letech se ztracený syn našel, ale po návratu se přece jen ještě chvíli hledal. Daniel Ricciardo přiznal, že se „na rodnou hroudu“ do Red Bullu vracel s malou dušičkou, kterou navíc celé Vánoce sužovaly vzpomínky z prvního dne na simulátoru červených býků. Nedopadl totiž vůbec dobře.

Od Daniela Ricciarda se v McLarenu hodně očekávalo, ale když ani uprostřed druhé sezóny jeho výsledky neodpovídaly ambicím týmu, nastal čas se rozloučit. Australan už v té chvíli věděl, že najít si místo na rok 2023 bude těžký úkol. Nakonec se mu to ani nepodařilo. Místo toho se vrátil do svého domovského týmu jako pilot „v pozadí“.

I přesto neměl příliš dobrý pocit po svém návratu. V podcastu Beyond the Grid Daniel Ricciardo popsal své pocity z prosince minulého roku a prozradil i to, jak se mu dařilo, nebo spíše nedařilo na simulátoru červených býků.

„Stalo se to koncem minulého roku. Po skončení sezóny jsem naskočil do simulátoru. Myslím, že to bylo někdy v prosinci ještě předtím, než jsem šel domů na Vánoce,“ vzpomínal Daniel Ricciardo ve své otevřené zpovědi. „Byl jsem i nervózní. Když jsem se vracel, věděl jsem, že Christian (Horner, pozn. red.) mi otevíral dveře na dokořán. Netušil jsem však, jak budou ostatní v Red Bullu vnímat můj návrat zpět do této rodiny, do týmu. Proto jsem byl i trochu nervózní.“

Australan dal Red Bullu kopačky. Christian Horner nedávno přiznal, že Ricciardo měl na stole velmi štědrou nabídku, ale rozhodl se za sebou zabouchnout dveře a přestoupit do Renaultu. Pokud měl spočátku velké oči, tak později se v nich začaly objevovat slzy.

„Samozřejmě, tehdy jsem jim oznámil, že odcházím. To samo o sobě má určitý dopad,“ říká o létě 2018 Ricciardo. „Myslím si však, že ve druhé polovině sezóny jsme se přes to přenesli nejlépe, jak jsme mohli. Nerozloučili jsme se zahořklí, ale chápu, pokud se někteří lidé cítili být dotčeni nebo zmateni.“

„Já jsem měl k dispozici kontrakt, takže nemohu říci, že by mi nic nenabídli. Nabídli, ale já to odmítl a šel někam jinam, takže to chápu,“ pokračoval vítěz osmi velkých cen, z nichž až sedm získal v kombinéze Red Bullu.

Jedna věc je, že Ricciardo tehdy opustil svůj tým. Druhá, že sezóna 2022 byla asi nejhorší v celém jeho životě. „A také proto, že jsem neměl za sebou úspěšnou sezónu. Moje sezóna byla poměrně slabá. Přitom jsem se vracel do týmu, který vyhrál titul. Lidé si proto začnou klást otázky, že kdo je vlastně tento zkrachovanec? Nebo to bude tak, že mě rádi uvidí zpět a pokusí se mi pomoci takříkajíc vstát z mrtvých?“

„Když jsem ten den vešel do továrny, určitě jsem cítil menší nervozitu. Jedna moje část byla rozhodně nadšená, protože jsem si uvědomil, že tohle může být moje další šance. No a s kým to může být lepší než s týmem, který mě sem dostal?“ řečnicky se ptá rodák z Perthu. „Ten den na simulátoru nedopadl příliš dobře. Pak jsem šel domů na Vánoce a měl jsem volno, ale nebyl jsem tak úplně ve své kůži.“

„Medojedovi“ přestávka pomohla. Sám chtěl „psychicky úplně vypnout“, což se mu do jisté míry podařilo, ačkoli svůj vysněný roadtrip napříč Amerikou nestihl. Začal být totiž zase hladný, pracovat na simulátoru Red Bullu a postupně si hledat cestu zpět do kolotoče. To se mu podařilo po testech ve Velké Británii.

Související zprávy