logo F1live.cz

Jak Christian Horner dostal příučku od talentované mámy Maxe Verstappena

Max Verstappen a Sophie Kumpenová
© Instagram/Sophie Kumpen
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 12. 2023

Pokud si myslíte, že Max Verstappen získal svůj talent výhradně od otce, bývalého závodníka F1, mýlíte se. Nizozemec má závodní geny také po své matce Sophii Kumpenové. Tato Belgičanka, stejně jako její bývalý manžel, se v minulosti věnovala motoristickému sportu na profesionální úrovni, dokonce se její cesty zkřížily s šéfem Red Bullu Christianem Hornerem, kterého v jejich vzájemném souboji doslova zničila.

Veřejnost si Sophie Kumpenovou spojuje především s tím, že je mámou trojnásobného šampiona Maxe Verstappena. Osmačtyřicetiletá Belgičanka je však mnohem víc než jen to. V mládežnických časech byla totiž uznávanou a talentovanou závodnicí, která patřila ke špičkě ve své kategorii.

Christian Horner má o tom co říct, jelikož se před 34 lety setkal tváří v tvář na trati s rodáčkou z Hasseltu. A jak upřímně přiznal, byl horším závodníkem. „V roce 1989 jsem se zúčastnil juniorského mistrovství v motokárovém závodění, kde jsem závodil proti matce Maxe Verstappena,“ uvedl Horner v podcastu Eff Won With DRS. „V té době byla mezi deseti nejlepšími na světě, byla úžasná.“

Poté, co toto tajemství vyšlo najevo, zajímalo moderátora podcastu už jen jedno. „Porazila tě?“ zeptal se Hornera. „Ano,“ přiznal bez obalu padesátiletý Brit.

Sophie Kumpenová se věnovala závodění dlouhá léta, až jednoho dne naděbila na jistého Jose Verstappena, kterému v roce 1997 porodila syna Maxe – téhož Maxe, který dnes pod vedením Christiana Hornera vyhrává jeden titul za druhým. „Narazili jsme na sebe jako třináctiletí,“ řekl Horner. „Nemyslím si, že někdo z nás mohl předpokládat, že jednou dojde k něčemu takovému (že syn Sophie Kumpenové bude jednoho dne závodit pod vedením Christiana Hornera, pozn. redakce).“

Kromě Verstappenovy mámy natrefil Horner v motokárách na několik dalších známých jmen, které buď v F1 později závodily, nebo mají s Formule 1 něco přímo co do činění.

„Závodil jsem po boku Jana Magnussena, otce Kevina Magnussena, Giancarla Fisichelly, Jarna Trulliho nebo Daria Franchittiho. Můj život (v té době) se točil pouze kolem motokár. Když jsem právě nebyl v jedné z nich, kreslil jsem nákresy nebo se staral o jejich údržbu,“ prozradil o sobě Horner.

Související zprávy