logo F1live.cz

Ron Dennis bude pasován do rytířského stavu. Pocty se dočkal i Christian Horner

Ron Dennis
© X/McLaren Group
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2023

Konec roku je tu a s ním zveřejňuje britská královská rodina i seznam osob, které při službě impériu odvedly vynikající práci. Na seznamu oceněných se po roce 2023 ocitli i dvě velké osobnosti světa motoristického sportu. Po velikánovi Siru Frankovi Williamsovi bude mít Spojené království i Sira Rona Dennise.

Britský královský dvůr neobcházel při zásluhách ani závodníky a lidi pracující ve světě motoristického sportu. Do rytířského stavu byli povýšeni mnozí, Sir Stirling Moss, Sir Jackie Stewart, Sir Patrick Head a také jeho druh a nadřízený Sir Frank Williams. V roce 2022 konečně neobišli pocty ani Lewise Hamiltona, který podle mnohých čekal na titul nespravedlivě dlouho, ale nakonec se dočkal.

V roce 2024 se dočká i další velký hrdina britského motoristického sportu, zachránce značky McLaren a mnohonásobný mistr světa s tímto týmem Ron Dennis, kterému byl udělen rytířský titul za zásluhy v oblasti průmyslu a charity, a to díky jeho současné práci předsedy společnosti Podium Analytics a předsedy Tommy’s Campaign.

Už dříve mu byl udělen titul CBE (Commander of the British Empire – Řád britského impéria) za přínos v oblasti motoristického sportu, když více než 30 let pomáhal vést McLaren a dovedl tým z Wokingu k titulům mistra světa. V roce 2017 společnost opustil, ale pokračoval v podnikání a také pracuje pro vládu Spojeného království.

Pocty neobišli ani Christiana Hornera

Po Mossovi, Stewartovi, Williamsovi, Hamiltonovi či Dennisovi se do řady na rytířský titul postavil i šéf Red Bullu Christian Horner. Ten se ještě Sirem nestane, ale pocty mu přesto budou uděleny. Podobně jako Dennis získá Řád britského impéria a stane se Commander of the Order of the British Empire (CBE). Ačkoliv v našich geografických šířkách tomu téměř nerozumíme, v Británii je to skutečně velká pocta.

Horner přitom už v roce 2013 získal titul Officer of the British Empire (OBE), takže po dalších třech titulech s Maxem Verstappenem se dočkal dalšího uznání za své služby impériu. Titul získal právě za zásluhy v oblasti motoristického sportu.

„Před deseti lety mi bylo nečekaně uděleno vyznamenání OBE a za toto druhé ocenění, CBE, jsem nesmírně vděčný a hluboce poctěn,“ řekl Horner, jehož cituje časopis Autosport.

„Je pro mě velkou ctí vést a pracovat po boku tak fenomenálního týmu, jakým je Oracle Red Bull Racing, a také pracovat v odvětví, které tak velmi přispívá ekonomice Spojeného království. Jsem nesmírně hrdý na to, co jsme s Red Bullem dosáhli ve Formuli 1 a v oblasti pokročilých technologií. Je mi obrovskou ctí, že jsem za toto úsilí oceněn,“ řekl šéf Red Bullu.

Související zprávy