logo F1live.cz

Nespoléháme se jen na Neweyho, říká Horner

Adrian Newey a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 12. 2023

Často se mluví o tom, jak by vypadala historie Formule 1, kdyby některá osobnost neučinila v kariéře určitý krok. Co kdyby Ayrton Senna nepřestoupil do Williamsu? Co kdyby si Michael Schumacher nevybral Ferrari? A co kdyby si Adrian Newey nevybral Red Bull nebo se dokonce rozhodl pro Ferrari? Úspěchy stáje z Milton Keynes jsou často spojovány právě s tímto geniálním konstruktérem, ale i když Christian Horner připouští jeho obrovský vliv, Red Bull se prý nespoléhá jen na jednoho muže.

Když v roce 2005 vznikal tento tým, udělala parta kolem Dietricha Mateschitze několik klíčových a správných rozhodnutí. Jedním z nich bylo i podepsání Adriana Neweyho, kterého zklamal nejdříve Frank Williams a potom i Ron Dennis. Jak se nakonec ukázalo, Williams už bez Neweyho titul nezískal a McLaren se postupně vydal na sestupnou křivku. Naproti tomu Red Bull dnes patří k velmocím, i když podle jeho šéfa to není jen o jednom muži.

“Adrian je důležitou součástí tohoto týmu a má velký podíl na našich úspěších,” prohlásil šéf stáje pro Autosport. “Jeho role se v posledních pár letech vyvinula a technický tým pod ním v čele s Pierrem Wachém odvádí skvělou práci, takže nejsou závislí na Adrianovi.”

“Může odejít z práce a dělat na dalších projektech. Myslím si, že něco takového je součástí evoluce každého týmu. Vždy jsem byl velkým fanouškem Manchesteru United, ale hlavně Alexa Fergusona. Měli v sestavě Erica Catonu a postupně svůj tým vyvíjeli dál. Podobně tak Red Bull je silnější, když má Adriana, ale i zbytek týmu se vyvíjí,” řekl Horner.

Sám přitom říká, že nejen Newey, ale i on měl za ty roky možnost opustit Red Bull a vydat se pracovat jinam. Jeho rozhodnutí zůstat na jednom místě však zůstalo neoblomné. “Vždy je velmi lichotivé, když dostanete nabídku nebo o vás má zájem jiný tým, ale moje srdce má místo tady. Vybudoval jsem tento tým, vedl ho od samého začátku, cítím zodpovědnost vůči lidem, akcionářům a všem našim partnerům,” prohlásil Horner.

Související zprávy