logo F1live.cz

Zbaví se F1 Monaka? Nejprve si to důkladně promyslete, odkazuje vedení soutěže Brundle

Monte Carlo, Monako
© Twitter/Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Budoucnost Velké ceny Monaka v závodním kalendáři Formule 1 je nejasná. Závod v Monackém knížectví totiž není zajímavý z hlediska příjmů a také ani z hlediska předvedené show na trati. Martin Brundle si proto myslí, že se FOM rozhodne GP na nejkratším okruhu šampionátu zbavit. Vedení soutěže však před tímto krokem vystříhá – vyškrtnutí jedné z nejtradičnějších a nejstarších velkých cen by totiž se sebou mohlo přinést neblahé následky.

Časy, kdy byl závod v Monaku jedinou okázalou GP, jsou už nenávratně pryč. V současnosti máme v kalendáři takových závodů hned několik. Navíc, tyto závody platí Formule 1 za možnost hostit velkou cenu mnohem větší balík peněz, a také jsou i z pohledu závodního dění mnohem zajímavější.

„Když jsem závodil ve Formuli 1, Monako bylo jediným klenotem soutěže, jenže nyní jsou součástí kalendáře místa jako Singapur, Abú Dhabí, Džidda, Bahrajn, Miami či Vegas,“ vyslovil se někdejší závodník nejvyšší motoristické soutěže a v současnosti expert televize Sky Martin Brundle.

„Dlouhodobé přežití Monaka bude záviset na jeho schopnosti najít rovnováhu mezi zachováním své jedinečné identity a přizpůsobením se měnícím se požadavkům Formule 1,“ poznamenal 64letý Brit.

Pokud se to Monaku i nepodaří, Brundle si myslí, že malé knížectví na jihu Francie by mělo v závodním kalendáři zůstat tak jako tak. Zbavit se jednoho z nejstarších závodů by totiž podle bývalého závodníka Tyrrellu, Ligieru či McLarenu nebylo správné.

„Domnívám se, že musíte najít rovnováhu mezi historií a tím, jakým směrem se bude Formule 1 ubírat. Monako je součástí kalendáře již 73 let. Do F1 sice můžete přinést tolik nových závodů, kolik jen budete chtít, ale přeteče hodně vody, dokud archivy těchto GP budou tak obsáhlé jako archivy Spa, Monzy, Suzuky či Silverstonu. Jedním z takových tradičních závodů je i Monako.“

„Myslím si, že je v F1 prostor pro jak nové, tak staré závody. Domnívám se proto, že by měla Formule 1 jakékoli úvahy o odchodu z Monaka důkladně zvážit,“ dodal Brundle.

Související zprávy