logo F1live.cz

Marko s další kryptickou zprávou? Lawson potřebuje závodit ještě před rokem 2025

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 12. 2023

Karty jsou rozdány a sezóna 2024 je před námi. Víme, kdo bude závodit a kolik času budou moci týmy strávit ve větrném tunelu. Nyní je to již jen na nich a na šikovnosti jejich inženýrů. K jezdeckým rošádám nedošlo a „soupisky“ týmů zůstaly nezměněné. Stále tu však visí určitý otazník. Piloty totiž můžete vyměňovat i během sezóny.

Největším „specialistou“ je v tomto směru Helmut Marko. Jeden z posledních mužů staré školy se nebojí velkých rozhodnutí a určitě nemíní nechávat pilotovi na rozvoj tři roky, tedy pokud ho náhodou nepotřebuje pro jeho vazby s Hondou. Nyck de Vries a další by o tom věděli vyprávět.

V současnosti je jedním z nejžhavějších kandidátů na sedačku ve Formuli 1 Liam Lawson. Ten dokonale využil neštěstí druhého a když nahradil v kokpitu AlphaTauri zraněného Daniela Ricciarda, dokázal, že má na Formuli 1 dostatečnou kvalitu. Tým však v tom čase již byl dohodnutý se svými jezdci, a tak se Lawson opět ocitl na „lavičce náhradníků“. Christian Horner a Helmut Marko mu však slibují sedačku na rok 2025. Poradce Red Bullu ve svém posledním rozhovoru pro OE24 potvrdil tento závazek, ale dodal k němu ještě něco navíc.

Z doslovného přepisu rozhovoru uvádíme: Redaktor: „Řekli jste, že rezervní jezdec Liam Lawson má jisté místo pro rok 2025…“

Marko: „Ano, ale ještě předtím by měl odjet alespoň pár závodů, abychom mohli vidět jeho skutečný potenciál.“

To je opravdu vše. Víc jsme se již od Herr Marka nedozvěděli. Zvědavý nebyl ani redaktor, ale protože pro OE24 poskytuje Helmut rozhovory na pravidelné bázi a udělal si z něho jakýsi tiskový orgán (před několika desetiletími to bylo úplně běžné, dnes na to slouží primárně sociální sítě), můžeme předpokládat, že přesně takto to mělo i znít.

Kromě toho se však Marko krátce vyjádřil i k Sergiovi Pérezovi. „Za současného stavu má splnit svou smlouvu, která platí do konce roku 2024. Potom se uvidí,“ řekl stručně.

Řeč přišla i na trojnásobného šampiona Maxe Verstappena. Toho už dnes nemusí příliš trápit vrtochy poradce Red Bullu, protože díky špičkovým výkonům se o svou budoucnost nemusí ani trochu obávat. „Jsme v kontaktu jen sporadicky. Max je v současnosti v Brazílii s přítelkyní. Když je tam, nikdy nás nekontaktuje. Po 6. nebo 7. lednu se však vrátíme do práce. Tehdy začínají první přípravy na únorové předsezónní testy. Kromě toho máme množství dalších povinností,“ konstatoval Marko.

Na okraj blížící se sezóny řekl: „Rok 2023 se již nikdy neopakuje. Kromě toho bychom měli předpokládat, že naši konkurenti budou lépe připraveni na sezónu 2024.“