logo F1live.cz

Letos ukážu, že patřím ke špičce, řekl Cunoda

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 1. 2024

Kdyby Júki Cunoda nebyl chráněncem Hondy, Helmut Marko by ho už dávno vyhodil. Tento názor byl v Formuli 1 celkem rozšířený. Kritika na adresu japonského závodníka postupně utichla, i když události jako například zbytečná kolize s Oscarem Piastriem v Mexiku udržují pochybnosti naživu. Japonec však předvedl několik záblesků, které mu v souboji s Danielem Ricciardem dodávají sebevědomí.

Podle mnohých to bude přímý souboj o nástupnictví po Sergiu Pérezovi. Za poslední rok se v médiích probíralo několik scénářů. Hlavní roli v nich hráli Daniel Ricciardo či Lando Norris, ale vůbec se nehovořilo o Júkim Cunodovi. Japonský závodník přitom v Brazílii nebo Abú Zabí dokázal, že bychom ho neměli odepisovat v souboji s týmovým kolegou.

„Minulý rok jsem udělal důležitý krok k tomu, abych zjistil, jakou mám jako jezdec hodnotu,“ řekl Júki Cunoda v rozhovoru pro japonskou edici portálu Motorsport.com. „Myslím, že v nové sezóně bude auto lepší než loni, což nám poskytne více příležitostí bojovat v nejlepší desítce.“

Kdysi se junioři Red Bullu střídali v kokpitu „sesterské“ stáje poměrně pravidelně. V posledních letech to však vypadá, jako by vyschla kdysi nevyčerpatelná studna talentů akademie Helmuta Marka. Cunoda je prakticky posledním juniorem stáje, který se dokázal prosadit ve Formuli 1, ale ani po třech letech není považován za kandidáta na místo v hlavním týmu. V roce 2024 však podle jeho slov uvidíme Júkiho skutečný potenciál.

„Tento rok ukážu, že mám vše, co potřebuje špičkový pilot Formule 1. Aby se to podařilo, budu muset jet naplno a budu potřebovat podporu vás všech. Proto děkuji všem, kteří mě podporovali už minulý rok, a děkuji i těm, kteří mě budou podporovat v příští sezóně,“ řekl s tradiční asijskou zdvořilostí Cunoda.

Ten dokázal ve vzájemném porovnání s Danielem Ricciardem uspět. I když byly jejich statistiky vyrovnané – v některých byl lepší jeden, v jiných zase druhý –, v závodě prošel Cunoda cílem čtyřikrát před Ricciardem, zatímco Australan porazil svého týmového kolegu „jen“ třikrát. To byl trochu budíček pro všechny, kteří si mysleli, že „Honey Badger“ japonského mladíka rozdrtí.

„Danielovy rady jsem nevyužíval, protože vím, jak jezdit s letošním autem rychle a jak ho udělat rychlým. Fungovalo to a nemusel jsem nic měnit. Co se týče příštího monopostu, tak ještě nevím, jak to bude vypadat,“ prohlásil Cunoda. „Bude záležet na tom, jak se bude chovat. Pokud si nové auto vyžádá jiný jízdní styl, pokusím se přizpůsobit a uvidíme, jak to půjde.“