logo F1live.cz

Horner: Miami byl velký úder pro psychiku Sergia Péreze

Christian Horner a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 1. 2024

Sezóna 2023 byla nejen dominancí jednoho týmu, ale také dominancí jednoho muže. Max Verstappen vyhrál 19 z 22 závodů a na nejvyšší stupínek prakticky nepustil ani svého týmového kolegu Sergia Péreze. Ten zažil úspěšný vstup do nového ročníku, ale pak se musel ohlížet přes rameno, aby mu někdo nevyfoukl alespoň celkové druhé místo. Jeho šéf Christian Horner má jasno v tom, kdy nastal zlom v sezóně mexického závodníka.

Nejprve titulové ambice, poté strach o svoje místo v týmu. Sergio Pérez začal sezónu 2023 fantasticky, ale na jejím konci ho například portál RaceFans zařadil v žebříčku všech pilotů až na 19. místo. Horší byli podle renomovaného média už jen Logan Sargeant a Nyck de Vries. Ať už je to fér, nebo ne, Mexičan přesto nemůže být spokojený se dvěma vítězstvími s jedním z nejdominantnějších monopostů všech dob.

„Čtyři nebo pět velkých cen bylo z jeho strany velmi dobrých,“ řekl Horner v rozhovoru pro Motorsport.com. „Myslím, že prohra v Miami byla velký úder pro jeho psychiku. Hned na to udělal v monacké kvalifikaci chybu v Q1 a havaroval.“

„Víte, v tomto sportu je sebevědomí velmi potřebné a podle mě to srazilo momentum, které si budoval po vynikajících závodech v Saúdské Arábii a Ázerbájdžánu. Myslím, že v Baku si udržel čistý štít, když vyhrál sobotní sprint i nedělní závod,“ dodal šéf Red Bullu.

Pérez se v Miami nacházel ve vynikající pozici. Vyhrál kvalifikaci a protože Max Verstappen nezapsal žádný platný čas, startoval až devátý. Byla to pátá velká cena sezóny a po Baku měl Checo v celkovém hodnocení ztrátu jen šest bodů. Vše nasvědčovalo tomu, že by se mohl vrátit na čelo, ale v nedělním závodě ho Verstappen přímo smetl. Poté udělal Pérez chybu v monacké kvalifikaci a ve Španělsku startoval až jedenáctý. Do boje o titul se mu už vrátit nepodařilo.

„Když jsme přišli do Evropy, začalo se mu to rozpadat. Následně zažil několik vzestupů a pádů. Chci tím říci, že například v Monze odjel brilantní závod, v Zandvoortu na mokré trati předvedl skvělý výkon. Bohužel, potom se začaly vkrádat chyby, protože na sebe vyvíjel větší tlak,“ řekl Horner.

„Bylo však skvělé vidět, že na konci sezóny znovu nabral formu. Samozřejmě, dosáhl druhého místa v šampionátu – něco takového se mu ani nám nikdy nepodařilo,“ dodal.

Související zprávy