logo F1live.cz

Tost: Schumacher měl vůli neustále se zlepšovat

Michael Schumacher
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Michael Schumacher před pár dny dovršil 55. narozeniny. Při této příležitosti si na Němce a specificky jeho znamenitou kariéru ve Formuli 1 zavzpomínalo hned několik osobností, včetně takového Franze Tosta. Rakušan se na adresu sedminásobného šampiona vyslovil výlučně v superlativech a prozradil, co na rekordéru v počtu titulů odjakživa obdivoval.

Tost, donedávna šéf AlphaTauri, působil se Schumacherem pod jednou střechou v roce 1989. Tyrolčan byl v té době manažerem týmu Formule 3, kterému „velel“ jistý Wili Weber a za který závodil mladičký 20letý Němec.

Tostovi bylo od začátku jasné, že má Schumacher před sebou hvězdnou kariéru – a to zejména pro jeho volové vlastnosti. Už v juniorských sériích měl totiž chuť na sobě neustále pracovat a posouvat se dopředu – což bylo pro něj koneckonců typické i během působení v F1.

„Navzdory všemu talentu a závodním schopnostem jsou šampioni šampiony proto, že mají vůli neustále se zlepšovat,“ utrousil dlouholetý šéf týmu z Faenzy. „A ta vůle vychází z hlavy. Tato vlastnost byla u Michaela mimořádně výrazná. Odráželo se to například v tom, že když byl na dně, dokázal se rychle pozvěchat a vrátit se ještě silnější.“

Chuť neustále postupovat, odhodlání a motto „nikdy se nevzdávej“ provázelo Schumachera během celé úspěšné kariéry. Když s „efjednotkou“ jednoho dne sekl, zdálo se, že bude moci z náročného pracovního tempa zvolnit a plnými doušky si užívat života. Naneštěstí však došlo k neštěstí.

„Schumi“ si během lyžování ve francouzských Alpách přivodil vážné zranění hlavy, po kterém se stáhl z veřejného života a je odkázán na nepřetržitou péči lékařů. Když se o Schumacherově nehodě na lyžích poprvé doslechl Tost, velký význam jí nepřikládal. Nevěřil totiž tomu, že by se tak zkušenému lyžaři jako někdejšímu závodníkovi Ferrari mohlo něco stát.

„Jen jsem si pomyslel: ´To jak důležitý musí Michael být, když se v médiích věnují jeho obyčejnému pádu na lyžích?´ Nebál jsem se o něj, protože jsem s Michaelem chodil často lyžovat,“ vysvětlil Tost.

„Byl to velmi dobrý lyžař, který neriskoval. Když jsem si uvědomil důsledky nehody, nemohl jsem tomu uvěřit. Byl jsem ohromen a šokován. Chybí mi nejen jako jeden z nejlepších jezdců všech dob, ale zejména jako člověk. Člověk si s ním uměl vždy otevřeně promluvit. Nikdy si na nikoho nehrál, vždycky řekl to, co měl na mysli,“ doplnil Tost.

Související zprávy