logo F1live.cz

Verstappenovi se v Red Bulle nikdo nikdy nevyrovná, prohlásil Tost

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2024

Dlouholetý šéf AlphaTauri Franz Tost se po odchodu do důchodu těší velké pozornosti médií. V jednom z rozhovorů, které nedávno poskytl, si vzal na paškál úřadujícího mistra světa Maxe Verstappena. Na adresu šampiona se Rakušan vyslovil výlučně v superlativech, když poznamenal, že Nizozemci se v Red Bulle nikdo nikdy nevyrovná.

Verstappen si v roce 2023 poradil s týmovým kolegou Sergiem Pérezem levou zadní. Zatímco Nizozemec se z vítězství radoval devatenáctkrát, Mexičan zvítězil pouze ve dvou případech. Podle Franze Tosta by však obdobný osud jako rodáka z Guadalajary potkal v Red Bullu každého jednoho ze závodníků.

Někdejší „lodivod“ týmu z Faenzy se domnívá, že Verstappenovi by se v Red Bulle nikdo nevyrovnal a z jeho případných vyzyvatelů by se stejně jako z Peréze stali pouze nosiči vody.

„Pokud bude mít Max (Verstappen) i nadále tak dobré auto, tak vítězství a tituly na jeho kontě budou přibývat,“ řekl Tost pro F1 Insider. „Ještě stále má potenciál se zlepšovat. Jeho současný a stejně tak budoucí týmoví kolegové budou vždy jen týmovými dvojkami.“

Tost je přesvědčen o tom, že závodníci se šampiony nestávají, ale se jimi rodí. Bez přirozeného talentu se prý mistrům světa nikdy nestanete. Platí to i v případě Verstappena, který už jako teenager ukázal, že je nadaný až až.

„Šampionem se nestanete, rozhoduje přirozený talent. Záleží na schopnostech pilota a na tom, jestli je dostatečně rychlý. V případě Michaela (Schumachera) jste nikdy neměli pocit, že by toho na něj bylo mnoho, a to ani během jeho prvního kola v F1.“

„Stejné to bylo i v případě jeho bratra Ralfa a Maxe Verstappena. Když jako sedmnáctiletý poprvé jezdil v Suzuce s autem Formule 1, okamžitě se na něj adaptoval – a to i přesto, že bylo mnohem rychlejší než auta, která řídil do té doby. Na všechno si hned zvykl – včetně brźd -, i přes obrovské odstředivé síly až do výše 6G,“ uzavřel Tost.

Související zprávy