logo F1live.cz

Někteří naši ex-piloti si zasloužili setrvat v F1, přiznal Tost. Rakušan jmenoval tři jména

Júki Cunoda, AlphaTauri zozadu s červenými svetlami
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 12. 2023

Odcházejícímu šéfovi AlphaTauri Franzi Tostovi projelo v průběhu let rukama mnoho talentovaných závodníků. Někteří z nich vedení týmu z Faenzy okamžitě okouzlili a plně se etablovali v F1, zatímco jiní výkonnostně nepřesvědčili a po poměrně krátkém působení v nejvyšší motoristické soutěži byli nuceni sbalit si kufry. Mezi těmito dvěma skupinami pilotů však existovala ještě jedna. „Příslušníky“ takové skupiny byli jezdci, kteří neměli sice mistrovský potenciál, ale ve Formuli 1 by se rozhodně neztratili. Řeč je o Janovi-Éricovi Vergnovi, Daniilovi Kvjatovi a Sébastienovi Buemim.

Franz Tost byl v čele AphaTauri, resp. Toro Rosso, dlouhých osmnáct let. Za toto téměř dva dekády trvající období se pod jeho vedením vystřídalo sedmnáct jezdců. Někteří z nich to dotáhli až na mistry světa – Max Verstappen a Sebastian Vettel -, jiní se stali pevnou součástí F1 – Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Pierre Gasly nebo Alex Albon -, no a další žal byli nuceni dát po krátkém působení Formule 1 navždy sbohem.

Tost však s odstupem času přiznává, že mezi vyhozenými závodníky byli i tací, kteří si v „efjednotce“ zasloužili setrvat. Konkrétně mu na mysl přišla tři jména, a to Jean-Éric Vergne, Daniil Kvjat a Sébastien Buemi.

„Myslím si, že Jean-Éric Vergne mohl v F1 udělat úspěšnou kariéru,“ vyslovil se 67letý Rakušan. „On a stejně tak i Daniil Kvjat byli opravdu velmi rychlí. Jean-Éric Vergne ukázal svou rychlost i ve Formuli E, kde – pokud se správně domnívám -, se stal dvakrát mistrem světa.“

Kromě dvou někdejších týmových kolegů si podle Tosta zasloužil ještě šanci takový Sébastien Buemi, který zaknihoval ve Formuli E a také WEC několik znamenitých úspěchů.

„Sem tam dokázal předvést dobrý výkon i Sébastien Buemi, který mimo jiné vyhrál 24hodinovku Le Mans. Někteří jezdci závodící za náš tým byli prostě velmi schopni.“

„Po jistém čase ale museli být vyřazeni, protože přijeli další jezdci a my jsme prostě v Red Bulle a ani Toro Rosso či AlphaTauri neměli tolik míst. Platí však, že téměř všichni jezdci, kteří za nás kdy závodili, byli velmi kvalitní,“ dodal Tost.