logo F1live.cz

Frustrovaní podnikatelé v Las Vegas požadují kompenzace: Lhali nám!

Las Vegas, ilustračné
© Pixabay
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Velká cena Las Vegas skutečně byla vrcholem letošní sezóny Formule 1, jen nevíme, zda v pozitivním nebo negativním slova smyslu. Jelikož o titulu bylo rozhodnuto velmi brzy, stal se závod v Nevadě jakýmsi zlatým hřebem programu. Ze sportovního hlediska to nebylo zklamání, jelikož pro nejednoho fanouška i experta si divoká honička Charlese Leclerca s piloty Red Bullu vysloužila nálepku závod sezóny. Co však vše ostatní?

Zakryté výhledy, zatarasené veřejné prostranství, obrovské zácpy při budování zařízení, předražené lístky, fanoušci vyhnáni z okruhu před jediným pátečním tréninkem, zničené Ferrari po uvolnění poklopu kanálu. To je jen stručný výčet příkladů problémů. Měl to být vrchol sezóny, ba dokonce sportovní událost roku, ale naplnilo Las Vegas očekávání? A co je ještě důležitější, naplnilo ekonomická očekávání?

Liberty Media spadl obrovský kámen ze srdce, když Charles Leclerc po statečném výkonu potrápil Red Bully a nakonec v posledním kole úchvatným manévrem (možná manévrem sezóny) přelstil Sergia Péreze. Kromě závodu však Velká cena Las Vegas přinesla jen problémy, zklamání a kontroverze.

Hlavním trumfem FOM byly od začátku peníze. Tato velká cena měla Formuli 1 i místním podnikatelům vynést obrovský balík. Skutečnost je však mnohem krutější. Jistě, mnozí pořádně vydělali, ale když se váš podnik nacházel někde za „hradbami“, které vybudovali organizátoři, tak po vaší restauraci ani „pes neštěkl“. Možná je to jen obyčejná ziskuchtivost „poškozených“, ale podnikatelé v Las Vegas podle medializovaných informací skutečně plánují podniknout kroky, aby od místních autorit získali část ušlého zisku.

Podle LVSportsBiz.com, na který odkazuje portál PlanetF1.com, položili podnikatelé na stůl účetní uzávěrky, které dokazují, že Formule 1 jejich byznysu uškodila. „F1 nepotřebujeme. F1 potřebuje nás,“ řekl podnikatel Wade Bohn. „Chceme kompenzaci za ztráty, které vznikly v důsledku všeho, co udělali F1, okres Clark County a LVCVA (Las Vegas Convention and Visitors Authority, vládní agentura a oficiální marketingová organizace pro Jižní Nevadu pozn. red.).“

Bohn prohlásil, že mu obrat klesl z 8,5 milionu dolarů v roce 2022 na asi polovinu. „Jsme přesvědčeni, že za to nese zodpovědnost okres. Používají dolary daňových poplatníků na to, aby do města přivedli Formuli 1, která zase slíbila, že bude součástí komunity a nebude překážet. Oni však přišli, všechno zničili, uspořádali závod a zmizeli. Pokud se tyto ztráty zopakují i příští rok, na sto procent zkrachujeme,“ prohlásil Bohn.

Podle dostupných informací vystoupil před mocipány okresu Clark zástupce nespokojených podnikatelů. Ten politiky a úředníky uklidnil, že o hromadnou žalobu nemají zájem, ale požadují kompenzace za ušlý zisk. Jak asi očekáváte, největší ztráty jim nezpůsobil závod samotný, ale měsíce a měsíce příprav plné asfaltování cest, uzávěrek a dopravních komplikací.

„Toto je poprvé, co se Las Vegas nechalo oklamat vnějším subjektem, jakým je F1,“ řekl majitel tamní restaurace Randy Markin. „F1 se nedokázala zapojit do spolupráce s komunitou. Nikdo z nás nechce ničit Las Vegas. Nechceme soud. Všechno zlé je na něco dobré a přesně to chceme. Bude mnohem lepší, když se okresní komise, LVCVA a F1 spojí a budou aktivně řešit tento problém.“

Předseda okresní komise Tick Segerblom ve svém prohlášení přijal argumenty nespokojenců a ujistil, že „se tím v budoucnosti určitě budeme zabývat dříve, než schválíme uskutečnění závodu v roce 2024“.