logo F1live.cz

Následujících devět měsíců to bude na něm, odkázal Pérezovi šéf Red Bullu

Sergio Pérez a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 1. 2024

V roce 2024 očekáváme intenzivní dění na přestupovém trhu. Kdo bude tím katalyzátorem, který spustí přestupové domino? Velkým favoritem je Sergio Pérez, který byl podle některých zdrojů na „šikmé ploše“ již loni. Svou pozici si nakonec udržel, ale pravdou zůstává, že sedí na jedné z nejžhavějších židlí ve Formuli 1.

Je jasné, že pro Red Bull nebude velký problém přilákat do svého týmu některého z jezdců. Otázka však je, kdo ze světové špičky bude ochoten přijmout takovou výzvu. Vzdali byste se svého místa ve Ferrari, Mercedesu nebo McLarenu, abyste se vydali za velmi nejistými zítřky do týmu, který má Max Verstappen omotaný kolem prstu?

Pierre Gasly, Alex Albon a Sergio Pérez rozhodně nejsou neschopní a během svého působení ve Formuli 1 ukázali velké kvality. Jejich stinty v Red Bullu jsou však zároveň nejhoršími obdobími v jejich kariérách. Mexický jezdec má teď před sebou herkulovský úkol. Musí dokázat, že si zaslouží místo po boku Maxe Verstaappena.

„Je to sedačka Sergia Péreze,“ řekl médiím šéf Red Bullu Christian Horner. „Sedí v kokpitu, protože věříme, že v současnosti je pro nás tím nejlepším pilotem. Je na něm, aby v následujících devíti měsících přenesl tento náš pocit i do roku 2025. Samozřejmě máme k dispozici velké talenty jako Daniel Ricciardo, Liam Lawson nebo Júki Cunoda, takže čas ukáže.“

Podle slov Hornera je jasné, ve které oblasti se potřebuje Pérez zlepšit. Mexičan měl v určité fázi sezóny srovnatelný počet postupů do třetí části kvalifikace jako Nico Hülkenberg či Alex Albon. Jeho kvalifikační výsledky jsou dechberoucí. V průměru startoval Pérez do závodů až z osmé pozice, což je při pohledu na dominanci Red Bullu téměř neuvěřitelné.

„V této sezóně se musí soustředit na vlastní zlepšení v kvalifikacích,“ prohlásil Horner. „Potřebuje se ujistit, že svým kvalifikačním průměrem se mnohem více přiblíží Maxovi. Víme, co dokáže v závodech a má skvělé závodní tempo, ale potřebujeme, aby na startu závodů stál výše.“

„Dvojnásobně to platí v případě, že se startovní pole ještě více vyrovná. Nemůžeme si dovolit, aby Maxe a Checa dělilo mnoho soupeřů. Naše auto je velmi atraktivní pro ostatní jezdce, takže máme k dispozici mnoho možností,“ řekl Horner.

Související zprávy