logo F1live.cz

Domenicali věří, že Alonso zůstane v F1 minimálně do roku 2026. Důvodem je závod v Madridu

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 1. 2024

Přestože má Fernando Alonso už 42 let, nad odchodem do důchodu zatím nepomýšlí a říká, že v F1 hodlá setrvat ještě minimálně několik let. Šéf Formule 1 Stefano Domenicali předpokládá, že Španěl zavěsí volant na hřebík nejdříve po skončení sezóny 2026 – a tedy až poté, co se uskuteční premiérový závod v Madridu.

Formulový svět obletěla v úterý dopoledne zásadní informace: Velká cena Španělska změní od roku 2026 místo dějiště, přesune se z Barcelony do Madridu. Největší město Katalánska však o místo v závodním kalendáři zřejmě nepřijede, závod se pouze přejmenuje.

V praxi to znamená to, že Španělsko bude po roce 2026 s velkou pravděpodobností hostit dvě velké ceny – jedny v Madridu a jedny v Barceloně, což závodníkům původem z Pyrenejského poloostrova přidá na motivaci.

Šéf Formule 1 Stefano Domenicali je proto přesvědčen o tom, že jak Fernando Alonso, tak Carlos Sainz budou v nejvyšší motoristické soutěži působit i po změně pravidel v roce 2026.

„Věřím, že závod v Madridu bude motivovat Carlose Sainze a Fernanda Alonsa k tomu, aby se v nejbližších letech udržovali ve formě,“ vyslovil se Ital, který zároveň prozradil, v čem bude závod v hlavním městě Španělska výjimečný. „Důležité je závodní dění, ale také technologie a udržitelnost – a madridský projekt je velmi nápaditý a inovativní.“

Skutečnost, že se z F1 v nejbližším období nikam odklidit nehodlá, potvrdil i Fernando Alonso. Dvojnásobný mistr světa však blíže nespecifikoval, dokdy přesně hodlá zůstat součástí závodního kolotoče.

„V příštím roce je naplánováno 24 závodů. Uvidíme, jak se s tím popasujeme,“ řekl Alonso pro AMuS. „Jestli budu cítit, že už nedokážu podávat výkony, jaké chci, budu první, kdo zvedne ruku a řekne, že je na čase odejít. Ta chvíle však ještě nenastala,“ dodal rodák z Ovieda.