logo F1live.cz

Albon: Nikdy jsem neměl pocit, že bych do F1 nepatřil

Alex Albon
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 1. 2024

Alex Albon je v současnosti na výsluní a dostává se mu patřičného uznání, ale nebylo tomu tak dávno, co se z Formule 1 poroučel pro neuspokojivé výsledky. Britsko-thajský závodník říká, že ať už bylo dobře nebo špatně, o svých schopnostech nikdy nepochyboval.

Jen díky Alexi Albonovi se Williams umístil v roce 2023 na konečném sedmém místě. Nebýt závodníka jezdícího pod thajskou vlajkou, tým z Grove by skončil suverénně poslední. Není proto divu, že na sedmadvacetiletého pilota zaznívají ze všech stran slova plná chvál.

Albon sice pochvaly bere na vědomí, ale s rezervou. Totiž, když se vám daří, chválí vás každý. Když už o něco méně, musíte se poléhat na svou vlastní důvěru. A tou prý rodák z Londýna překypoval i tehdy, když mu dvakrát do smíchu nebylo.

„Rozumím, proč se mi v současnosti dostává uznání,“ odpověděl Albon na otázku, zda se mu zdá divné, že má o něm Formula 1 momentálně lepší obraz, než v minulosti. „Když se zpětně podívám na mou kariéru, měl jsem velmi dobrý rok, díky čemuž jsem si zlepšil renomé nesmírně rychle,“ uvedl pro Motorsport.com.

„V roce 2020 jsem byl tak trochu nezkušený a labilnější. Na rok jsem se proto ocitl mimo hru a následně jsem dostal příležitost k restartu kariéry ve Williamsu. Popravdě řečeno jsem však nikdy neměl pocit, že bych do F1 nepatřil. Domnívám se, že za mé zlepšené výsledky může i více sebedůvěry a skutečnost, že jsem zkušenější.“

Albon si nemyslí, že loni podával diametrálně lepší výkony než v roce 2022, akorát má k dispozici o něco konkurenceschopnější monopost, se kterým se mu podařilo se jednou za čas stát středem pozornosti.

„Myslím si, že dobrý jezdec o sobě ve špatném týmu nedá vědět,“ vysvětlil třináctý muž uplynulého šampionátu. „Jako příklad rád uvádím Oscara (Piastriho) a Landa (Norrisa). Oba mají za sebou fantastické sezóny, ale kdyby McLaren nikdy nepřinesl signifikantní update, nejsem si jistý, jestli by se o nich tolik mluvilo.“

„V našem případě je to stejné, i když v menším měřítku. Když jsem měl v loňském roce (v roce 2022) fantastický závod, skončil jsem šestnáctý. Nikdo však o tom nemluvil. Když se mi dařilo v tomto roce (v roce 2023), umístil jsem se v nejlepší desítce, což samozřejmě nezůstalo nepovšimnuto – protože díky tomu rostou akcie týmu. Taková je ve své podstatě F1, musíte být ve správném čase na správném místě,“ dodal Albon.

Související zprávy