logo F1live.cz

A je to hotovo! Charles Leclerc prodloužil smlouvu s Ferrari

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Trápí se? Je nešťastný? Ferrari ho frustuje a rád by se přesunul jinam? Kdepak! Charles Leclerc s ročním předstihem prodloužil kontrakt se Scuderií Ferrari. Může se tak stát jezdcem s nejvyšším počtem sezón v barvách červeného týmu.

Už teď je ve historických tabulkách Ferrari vysoko. Na pole position stál přesně 23-krát, stejně jako Niki Lauda na druhém místě, a v barvách červeného týmu odjel 102 velkých cen. S Rubensem Barrichellem se tak dělí o celkové páté místo a před ním jsou už jen Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Felipe Massa a Sebastian Vettel.

Leclerc bude pokračovat v rozšiřování svých statistik i v následujících letech. Bude však věřit, že začnou růst i čísla ve sloupci vítězství. Těch má totiž „jen“ pět a před ním je až deset mužů.

Pro všechny Tifosi jsou to však skvělé zprávy. Navzdory všemu Leclerc ztělesňuje oddanost a ochotu prokousat se pro červené barvy čímkoli. Členem akademie Ferrari se stal ještě v roce 2016 jako pilot Formule 3. V té době začínal jeho raketový vzestup, v roce 2016 vybojoval titul ve F3 a pak o rok později se jako nováček stal šampiónem ve Formuli 2. Následoval přestup do týmu Sauber a neméně ohromující nováčkovská sezóna, která mu vynesla místo v kokpitu Ferrari pro rok 2019.

Stal se nejmladším vítězem závodu v barvách Scuderie a následně podepsal rekordní pětiletou smlouvu. Nikdo nikdy v dějinách tohoto týmu nepodepsal tak dlouhodobý kontrakt. Ten měl uplynout po skončení sezóny 2024, ale tým nyní s velkou pompou oznámil, že se s Leclercem dohodl na prodloužení spolupráce. Už jsme se však nedozvěděli, jak dlouhá nová smlouva je, ale dovolíme si říci, že to před námi nezůstane skryté dlouho.

„Jsem velmi rád, že budu oblékat kombinézu Scuderie Ferrari ještě několik sezón. Závodit za tento tým bylo mým snem od mých tří let: Velkou cenu Monaka jsem sledoval z okna kamarádova bytu v zatáčce Sainte Dévote a vždycky jsem se díval na červená auta. Když jsem se připojil k akademii Ferrari, tento tým se stal mou druhou rodinou,“ řekl Leclerc v oficiálním tiskovém prohlášení Scuderie.

„Za posledních pět let jsme toho společně hodně dosáhli a bojovali jsme v dobrém i ve zlém. Věřím však, že to nejlepší mě ještě čeká. Už se nemohu dočkat startu nové sezóny, abych dosáhl dalšího pokroku a byl konkurenceschopný v každém závodě. Mým snem zůstává vyhrát s Ferrari titul mistra světa a jsem si jistý, že v následujících letech si spolu užijeme krásné chvíle a budeme dělat radost našim fanouškům,“ uvedl monacký závodník.

Radost měl i jeho šéf Frédéric Vasseur. Ten s Charlesem spolupracoval už v juniorských letech (monacký závodník získal titul ve F3 právě v barvách francouzského týmu ART) a pak byl jeho šéfem v Sauberu. Podle některých zdrojů si Leclerc může užívat důležitá spojenectví s Vasseurem a prezidentem Ferrari Johnem Elkannem. Tyto indicie se potvrzovaly i v době jeho jednání o nové smlouvě.

„Charlesovo pouto se Scuderií není obyčejným poutem jezdce a týmu, jelikož je součástí rodiny Ferrari už osm let a sahá do dob, kdy ještě nenosil kombinézu se vzpínajícím se koníkem. Jeho hodnoty a hodnoty našeho týmu se navzájem prolínají, proto bylo přirozené, že jsme se dohodli na prodloužení spolupráce. Známe jeho neustálou touhu posouvat se na hranici svých možností a oceňujeme jeho mimořádné závodní schopnosti. Jsme odhodlaní dát Charlesovi vítězné auto a vím, že jeho bojovnost a nasazení jsou vlastnosti, které nám mohou pomoci dosáhnout našich cílů,“ uvedl Vasseur.

Zatím nevíme, jaký bude osud Carlose Sainze, ale některé zdroje uvádějí, že jeho jednání s Ferrari se trochu zadrhla. V každém případě, prodloužení smlouvy se španělským závodníkem se také očekává ještě před startem nové sezóny.

Související zprávy