logo F1live.cz

Sainz se poprvé objevil na veřejnosti: O svou budoucnost se nebojím

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Je zřejmé, že smluvní závazky nedovolily Ferrari řádně přivítat Lewise Hamiltona. Vše se uskuteční až v roce 2025. Nic však Scuderii nebránilo, aby v týmu poděkovali a potvrdili odchod Carlose Sainze. Ve stručném prohlášení na sociálních sítích ho ani nezmínili a Španěl musel svůj konec potvrdit sám prostřednictvím vlastních kanálů. Nyní se objevil na veřejnosti poprvé po minulotýdenních novinkách.

Sainz se objevil v Cremone na prezentaci nové motokáry. Spolupráce s OTK patří k jeho mimoformulovým aktivitám a nyní přitahovala více pozornosti než obvykle. Bylo to totiž poprvé, co se Carlos objevil na veřejnosti po minulotýdenních novinkách, že jeho místo ve Ferrari zaujme v roce 2025 Lewis Hamilton.

„Jsem v pořádku, nebojte se,“ přivítal Sainz novináře na okruhu, mezi kterými nechyběli ani zástupci italské Sky Sports, na které odkazuje Motorsport.com. Následně usedl do motokáry, aby odjel několik kol. Poté se vrátil k věčně hladovým novinářům.

„Nejsem zklamaný,“ ujistil přítomné. „Žiji ve Ferrari a několik věcí jsem už věděl, takže jsem se mohl připravit dopředu na budoucí změny. Jak jsem již řekl, nyní se chci soustředit jen na to, abych ze sebe v následující sezóně vydal maximum. Zůstávám klidný. Víme, že před námi je velmi důležitý rok. Bude to moje poslední sezóna s Ferrari a chci ze sebe vydát to nejlepší. I proto trénuji na motokárách, abych si na trati počínal co nejlépe.“

Rodák z Madridu si tak bude muset najít místo jinde, což by neměl být takový problém, ale dostane stejně kvalitní vybavení jako ve Ferrari? To se teprve uvidí. Nejprve se Carlos musí vyrovnat se skutečností, že ještě před samotným startem sezóny se dozvěděl o svém konci. Sám přiznává, že s tímto vědomím bude ročník 2024 specifický.

„Určitě to není na začátku sezóny nejlepší pocit, ale jakmile si v Bahrajnu nasadím helmu a vyjedu na trať, budu cítit jen touhu stále zrychlovat a zrychlovat, stejně tak získat titul. Během své kariéry jsem vždy postupoval, každým krokem jsem se zlepšoval. Vždy jsem měl takovou filozofii a jinak tomu nebude ani v této sezóně. Letos oslavím třicáté narozeniny, ale cítím se mladší a motivovanější než kdykoli předtím,“ prohlásil Sainz.

Carlos loni avizoval, že chce podepsat nový kontrakt s Ferrari ještě před startem nové sezóny. Například v Toro Rosso zůstával vždy na roční smlouvě a jak přiznal, pro psychiku jezdce není taková situace ideální. Sám si přitom v kariéře prošel mnoha zklamáními, odmítl ho Red Bull a následně i Renault. V McLarenu poprvé v životě podepsal dvouletou smlouvu, a to jen díky tomu, že Zaka Browna tehdy odmítl Daniel Ricciardo, který si vybral Renault.

V roce 2019 však ukázal své schopnosti a přilákal zájem Mattii Binotta, který ho ještě před startem ročníku 2020 podepsal na rok 2021, aby nahradil Sebastiana Vettela. Nyní se stalo něco podobného s tím rozdílem, že je to Carlos, který si musí hledat nové místo. Ve Ferrari si však počínal více než úspěšně, takže to pravděpodobně nebude problém.

„Znám svou hodnotu jako jezdce a proto se o svou budoucnost nebojím. Jsem klidný. Určitě mě čekají dobré věci, ale nyní je mým cílem vydat ze sebe to nejlepší s Ferrari,“ vzkázal Sainz. Soustředění tak minimálně v nejbližší budoucnosti směřuje jen na Bahrajn a první závod sezóny.

„Měl jsem jinou zimu než obvykle. Mám nový tréninkový tým (jeho bývalý kouč přešel k Maxovi Verstappenovi, pozn. red.) a změnil jsem svou přípravu. Pracuji více na kardiovaskulárním systému a vrátil jsem se k cyklistice. Stejně tak budu co nejvíce trénovat na motokárách a v autě, co mě baví nejvíce,“ řekl Sainz.