logo F1live.cz

O Hornerově osudu se prý rozhodne v pátek. Chystá se nástup Jonathana Wheatleyho?

Jonathan Wheatley a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Ne, nešlo o další novinářskou kachnu. Christian Horner skutečně létá v problémech a jeho šéfování v Red Bullu čelí největší krizi za téměř dvě dekády jeho působení. Média spekulují, co vlastně udělal, Horner jakákoli obvinění odmítá, a nejvyšší vedení celé společnosti rozhoduje, jaký osud čeká jednoho z tvůrců dynastie Red Bullu.

Společnost potvrdila, že probíhá interní vyšetřování Christiana Hornera, který se měl dopustit nevhodného chování na pracovišti. To nám ještě více okořenilo divokou zimu, která začala propuštěním Günthera Steinera, pokračovala „fackováním“ Andrettiho či přestupem Lewise Hamiltona do Ferrari, až ovládl celý mediální prostor Christian Horner – tentokrát ho to však netěšilo.

Podle německých médií měl poslat nevhodné fotografie své kolegyni. Další zdroje dokonce uvedly, že Christianovi byl „přátelsky doporučen“ dobrovolný odchod z pozice šéfa týmu, což však měl Horner odmítnout stejně, jako obvinění vznesená vůči jeho osobě. Důležité v této souvislosti je, že celou záležitost řeší nejvyšší vedení Red Bullu v Salzburgu. Jelikož je Horner šéfem závodního týmu a jeho generálním ředitelem v jedné osobě, věc se dostala až do největší kanceláře a za největší stoly Olivera Mintzlaffa a Dietricha Mateschitze.

K dalším německým zdrojům, které spolu s Holanďany celou kauzu odhalily, se přidal i prestižní magazín Auto Motor und Sport. „Podle našich informací dojde k vyslechnutí všech zainteresovaných stran v pátek v Anglii. Pokud externí vyšetřovatelé dospějí k závěru, že obvinění z nedodržování předpisů znemožňují další pokračování Christiana Hornera, Red Bull bude muset v krátké době hledat nového šéfa týmu,“ uvedl AMuS, který připomněl krátký výčet dostupných bývalých šéfů týmů – Mattia Binotto, Günther Steiner či Otmar Szafnauer.

Ani jeden z nich se však nejeví jako dostatečně vhodný kandidát na obsazení Hornerovy stoličky. „Samozřejmě, nový šéf z vlastních zdrojů je další z možností,“ uvedl AMuS, přičemž jeden muž se jeví jako více než vhodný nástupce Hornera. „V tomto případě by byl manažer týmu Jonathan Wheatley pravděpodobně první možností.“

Bývalý mechanik Wheatley se skutečně jeví minimálně jako krátkodobé řešení. V týmu je velmi dlouho, je to Angličan a dokáže obratně komunikovat s veřejností jako politik a rétor. I proto v Red Bullu zajišťuje fungování týmu v souladu se sportovními předpisy FIA, monitorování komunikace a dohled nad prací mechaniků, kteří patří k nejrychlejším a nejspolehlivějším ve Formuli 1.

Red Bull je přitom pod nemalým časovým tlakem. Příští týden (15. února) totiž bude představen nový monopost RB20 a ať už s přítomností Hornera, nebo bez něj, je jasné, o čem se bude mluvit.

Související zprávy