logo F1live.cz

Red Bull chce uzavřít vyšetřování Hornera co nejdříve, píší média

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Ano, tato kauza je stále živá. Christian Horner nadále bojuje o svou budoucnost v týmu Red Bull. Rakouské společnosti se celkem dobře daří bránit pronikání nových informací na veřejnost a i když by média ráda informovala o tom, co se děje, informační tok se značně zpomalil. Reportér Christian Nimmervoll z portálu Motorsport-Total.com, který je při informování o celé kauze nejaktivnější, však nezahálí a nadále přináší alespoň částečné informace.

Naděje, že by mohlo dojít k vyřešení celé kauzy ještě minulý týden, plály jen krátce. V pátek se skutečně konalo první formální vyslechnutí Christiana Hornera v celé kauze. Neuskutečnilo se však v sídle Red Bullu v Milton Keynes, jak bylo původně avizováno, ale v Londýně. V podstatě jde o poslední spolehlivou informaci, která pronikla na veřejnost.

Případ vede externí právník, kterého najalo nejvyšší vedení Red Bullu v Salzburgu a jehož závěry s největší pravděpodobností určí další osud šéfa stáje. Tento pán – nebo dáma – se najednou stal možná nejmocnějším mužem závodního týmu, protože má v rukou osud nejvyššího šéfa.

V pátek se však o Hornerovi nerozhodlo, i když Angličan určitě neměl lehký den. Podle britského Daily Mail přišel Christian na klíčové vyslechnutí v černém BMW, což rozhodně není jeho služební auto, aby odpověděl na množství otázek. Mnohá média čekala v pátek na Hornera před továrnou Red Bullu, ale nedočkala se. Schůzka se totiž konala tajně na neutrální půdě někde v Londýně – podle Daily Mail v kanceláři prominentního právníka, který má na starosti celý případ –, což dokazuje, jak skvělou práci odvádí společnost při udržování informačního embarga. Televize Sky přitom informovala, že ke změně místa konání výslechu došlo právě kvůli novinářům, kteří se shromáždili před továrnou v Milton Keynes.

„Výslech začal v 8:45 hod. a trval celý den (podle jiných zdrojů osm hodin, pozn. red.). V pátek večer nebylo přijato žádné rozhodnutí, ale několik zdrojů tvrdí, že společnost chce celou záležitost uzavřít před čtvrteční prezentací nového monopostu. Horner se od vyslechnutí veřejně nevyjádřil. Jiné informované zdroje se domnívají, že záležitost se bude táhnout déle v případě, že půjde o klasický případ tvrzení proti tvrzení,“ píše britský Daily Mail.

Ten následně citoval nejmenovanou osobnost zevnitř celého případu. „Bude to ještě nějaký čas trvat. Toto bylo poprvé, co mluvili s Christianem, aby získali jeho pohled na celou věc. Nyní se budou ptát dotyčné, aby se k tomu vyjádřila. Nalezení řešení může trvat déle,“ řekl nejmenovaný zdroj.

K celé věci se v pondělí vyjádřil i portál Motorsport-Total.com a jeho reportér Christian Nimmervoll, který se kauze věnuje velmi podrobně. „Horner měl poprvé možnost probrat svou verzi událostí s vyšetřujícím právníkem po tom, co ho předtím obvinil jeden z jeho nejbližších spolupracovníků v Red Bull Racing. Mimochodem, konkrétní obsah obvinění je ve komunitě Formule 1 předmětem někdy divokých a zřídka se shodujících spekulací – v konečném důsledku však není veřejně známý,“ uvádějí v Německu.

Horner byl prý vyslýchán vlastně jako poslední. Před ním se k celé věci vyjádřili několik zaměstnanců Red Bullu včetně nejmenované pracovnice, která svého šéfa obvinila, a podle Motorsport-Total.com i „další zaměstnanci, například hvězdný designér Adrian Newey“.

Němci tvrdí, že jméno dotyčné, která spustila tuto lavinu, „je nyní v důvěrných kruzích známé. Většina médií – včetně naší redakce – se však v zájmu ochrany soukromí dotčené osoby zdržuje zveřejnění jména.“

Podle Motorsport-Total.com je touto záležitostí zaměstnána celá Formule 1 včetně jejího nejvyššího vedení. Jako důvěrník byl prý do celé kauzy přibrán i Bernie Ecclestone, který je pravidelně na telefonu a doplňuje dnes už prý trojstrannou komunikaci, protože „o toto téma se údajně velmi zajímá i generální ředitel Formule 1 Stefano Domenicali“.

V USA, které jsou domovem držitele komerčních práv, vnímají otázku zneužívání moci velmi citlivě. Rozhodující slovo však budou mít závěry interního vyšetřování, které mohou, ale nemusí, být zveřejněny v nejbližších dnech. „Je jasné, že Red Bull by nejraději tuto záležitost uzavřel do prezentace nového monopostu 15. února. Ještě důležitější však je, aby vyšetřování proběhlo spravedlivě a transparentně, což by mohlo trvat i déle. Možná, jak předpokládají někteří zasvěcení, až do začátku sezóny,“ uzavřel svou rozpravu Nimmervoll a Motorsport-Total.com.

Související zprávy