logo F1live.cz

De Telegraaf: Horner se pokusil ututlat obvinění z obtěžování, oběti nabídl 20 milionů

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala16. 2. 2024

Zdá se, že Christian Horner je ve větším problému, než jsme si ještě před pár hodinami mysleli. Pravdivé mají být totiž prvotní informace německého Bildu, který avizoval, že Horner se dopustil sexuálního obtěžování. Aby se věc nedostala na veřejnost, s obětí se chtěl vyrovnat finančně – vyplacením částky ve výši 20 milionů korun.

Prvotní zprávy německého Bildu postupně vystřídaly o něco mírnější obvinění. Šéf Red Bullu se měl prý provinit “jen” svým agresivním manažerským stylem.

Holandský novinář Erik van Haren a známý insider Red Bullu nyní tyto zprávy vyvrací. Obvinění 50letého Brita ze strany jedné ze zaměstnankyň prý skutečně nemají jen pracovní charakter.

Hornerův pokus zamést věc pod koberec nevyšel

Holandský De Telegraaf píše, že zvěsti o Hornerově nevhodném chování se ve zákulisí F1 šířily už celé měsíce. Nyní však nemá jít už jen o zvěsti. Portál tvrdí, že má k dispozici přímé důkazy, které Hornera usvědčují.

“Komunikace v aplikaci [Whatsapp] mezi zaměstnankyní Red Bullu a Hornerem, kterou viděl i De Telegraaf, obsahuje i fotografii, kterou zhotovil Horner. Zaměstnankyni také dlouhodobě posílal zprávy se sexuálním podtextem,” píše De Telegraaf.

Celá komunikace byla přeposlána externímu právníkovi, kterého si najal Red Bull, a s kterým se Christian Horner před týdnem setkal u kulatého stolu. Toto vyslechnutí trvalo celé hodiny, ale nemuselo k němu vůbec dojít, kdyby Hornerovi vyšel první pokus umlčet oběť bankovkami.

Už o víkendu před zveřejněním obvinění byl Horner konfrontován s obviněními oběti. Britovi právníci údajně během 24 hodin nabídli oběti 20 milionů korun v snaze udržet celou věc pod pokličkou. “Je jasné, že Horner udělal vše pro to, aby celou věc zametl pod koberec,” konstatuje holandský novinář.

Zaměstnankyně odmítla Hornerův pokus uzavřít celou věc v zákulisí a podle portálu F1-insider.com už podala trestní oznámení. Namísto tichého ututlání celé věci tak Britovi hrozí, že na soudu bude vyzlečen donaha. Tentokrát nedobrovolně.

Horner nadále sedí na svém křesle

Během čtvrtečního představení Red Bullu se zdálo, že už je vše zažehnáno. Jako by to červení býci nepřímo oznamovali veřejnosti prominentní přítomností Christiana Hornera.

Možná se ptáte, jak je možné, že si Horner tak úspěšně drží své místo? Podle holandského deníku za tím stojí dosud neochvějná podpora ze strany rodiny Juvítjovců, thajských majitelů Red Bullu, kteří mají pod palcem 51 procent energetického giganta.

Protipólem je nespokojená rakouská větev, kterou zase vlastní Mark Mateschitz, syn zesnulého zakladatele Red Bullu Dietricha Mateschitze. V rakouském centrále mají obavy, že Hornerův přešlap bude zkouškou pro celou značku.

V její neprospěch hovoří i způsob, jakým k celé věci přistupuje. Před médii tvrdí, že “věc bere maximálně vážně”, ale pravda je prý jinde. Nezávislý právník, kterého si měl Red Bull najmout na prošetření celé věci, prý není až tak nezávislý; vybrala ho přímo thajská rodina.

Po minulotýdenním osmihodinovém vyslechnutí Christiana Hornera měl právník zveřejnit interní zprávu, ale ta do centrály Red Bullu v Rakousku nedorazila. Nezávislý právník totiž odjel na dovolenou a není možné ho nijak zastihnout. V Red Bullu se mluví o “velmi dobře načasovaném zmizení”.

Průběh vyšetřování však bude zajímat nejen Red Bull. Celou věc prý pozorně sleduje i Liberty Media a významní partneři Oracle a Ford, kteří určitě nebudou chtít být spojováni s podobnými obviněními. V USA se taková obvinění neberou na lehkou váhu.

Horner na otázky novinářů reagoval prohlášením, že všechna obvinění popírá.

Související zprávy