logo F1live.cz

Horner chce žalovat De Telegraaf. Na obvinění však již reaguje i Ford

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 2. 2024

Svět Christiana Hornera se opět točí rychleji, než by si přál. Obvinění se kupí a tlak na jeho odstoupení se zvyšuje. Šéf Red Bullu se však nehodlá jen bránit a zahájil protiútok. Podle německých zdrojů chce žalovat nizozemský deník, který zveřejnil detaily údajného sexuálního obtěžování.

Pokud někdo zevnitř Red Bullu chce Christiana Hornera odstavit, tak s načasováním pátečního článku nizozemského De Telegraafu bude nesmírně spokojený. Když už totiž začal celý skandál vyprchávat a ještě ho překrylo představení nového auta spojené se spekulacemi o bočnicích, hrozilo, že na Hornera se už téměř zapomene. Erik van Haren se postaral o přesný opak a přilil olej do už vyhasínajícího ohně.

K žádnému požáru však nemuselo dojít, kdyby Horner dobrovolně-násilně odešel z pozice šéfa červených býků. Podle německého portálu motorsport-total.com se zaměstnankyně Red Bullu stěžovala na svého šéfa již na konci minulého roku, kdy detaily zpráv předala oddělení dohledu nad dodržováním předpisů Red Bullu ve Fuschlu.

Christianovi Hornerovi prý byla později nabídnuta diskrétní cesta ven z tohoto problému, ale nakonec se odmítl na ni vydat. Podmínkou totiž byl dobrovolný odchod ze své pozice. Jako důvod pro veřejnost by se mohly uvést zdravotní problémy, píše německý zdroj.

Horner chystá žalobu

Christian Horner opakovaně odmítá vše, co se mu klade za vinu. Pokud se skutečně De Telegraaf, resp. jeho reportér Erik van Haren rozhodl bez skutečných důkazů pomoci některým klíčovým postavám v Red Bullu, které se chtějí zbavit nejdéle sloužícího šéfa týmu v paddocku, tak mu hrozí i trestněprávní důsledky.

Motorsport–total.com dokonce píše, že Horner již podnikl právní kroky proti nizozemskému deníku. Pomluva a poškození dobrého jména ho ještě může vyjít pořádně draho. Na druhé straně je však nepravděpodobné, že by tak velký deník jako De Telegraaf zveřejnil podobná obvinění bez porady se svými právníky a reálnými důkazy.

Tak či onak, už i v Red Bullu cítí potřebu věc co nejdříve uzavřít a minimalizovat negativní publicitu, konstatuje The Times. O ukončení vyšetřování se prý pokusí již začátkem následujícího týdne, i když původně se čekalo, že vše se bude táhnout až po úvodní Velkou cenu Bahrajnu, případně déle.

Red Bull mezitím drží bobříka mlčení a dokonce i Helmut Marko, který vždy řekne, co má na jazyku, si raději vypnul mobil. Dokud se vyšetřování neskončí, z představitelů červených býků nikdo nevypustí ani slovo.

Automobilka Ford, budoucí motorový partner Red Bullu, se však již otázkám novinářů nevyhýbala. „Jako rodinná společnost, která si drží velmi vysoké standardy chování a integrity, očekáváme přesně to samé i od našich partnerů,“ reaguje motorsportový šéf Fordu Mark Rushbrook.

„Z naší pozice se zdá a to nám bylo i řečeno, že Red Bull bere celou situaci velmi vážně. Samozřejmě mají obavy i o svou značku. Proto spustili nezávislé vyšetřování. Dokud neznáme výsledky tohoto vyšetřování, tak je pro nás příliš brzy komentovat tuto věc,“ doplnil zástupce automobilky.

Související zprávy