logo F1live.cz

Proč Williams neabsolvoval žádný filmovací den? Tým to prý nestíhá

Williams FW46
© Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2024

Testování je v dnešní Formuli 1 omezeno na minimum. Jízda se současnými monoposty je tak velmi limitována, že týmy pro ověřování některých skutečností využívají i filmovací dny, což má být v první řadě marketingová záležitost. V době představování nových monopostů jsme si zvykli i na filmovací dny, které se pro týmy staly užitečným zdrojem informací. Ne všechny je však zorganizovaly a mezi výjimky patří i tým Williams.

Stáj z Grove přiznala, že před startem předsezónních testů nevyšle monopost na trať, což vyvolává mírné starosti. Kromě toho se záběry z filmovacího dne nepochlubil ani tým Alpine, ale ten by tak měl učinit den před začátkem předsezónních testů v Bahrajnu. Podle slov šéfa Williamsu Jamese Vowlese je toto rozhodnutí ovlivněno změnami ve vývoji a struktuře týmu. I když to bude znít zvláštně, stáj prý na zorganizování filmovacího dne neměla čas.

„S tímto novým autem jsme posouvali vše až na hranici možností,“ prohlásil bývalý hlavní stratég Mercedesu. „Abych vám to nějak načrtl, tak technologie šasi je jiná, některé další technologie jsou úplně odlišné od toho, co jsme dělali předtím. Tyto změny jsou pro naši organizaci obrovské, opravdu obrovské.“

„Některé z nich přitom byly pro nás výzvou, která nás dohnala dál, než jsme původně chtěli. Celkově jsem však velmi spokojený. Jednoduše nemůžete dělat všechno najednou, nemůžete změnit svou práci, porušit technologický cyklus a dostat se do mnohem lepší situace bez toho, abyste nepodstoupili obrovské riziko. Přesně to jsme udělali, ale není pochyb o tom, že auto budeme mít tam, kde chceme. Uvidíte ho v Bahrajnu,“ slibuje Vowles.

Williams přitom byl zvyklý poslat auto na trať ještě před startem předsezónních testů. Mnohé britské týmy tak učinily v Silverstone, kam nemají z Grove také daleko. V továrně však probíhá horečnatá činnost a proto se nakonec Vowles a spol. rozhodli pro změnu plánu. Samotný šéf přitom připomněl, abychom nepřeceňovali význam filmovacích dnů ve Formuli 1.

„Mnohem raději věnuji čas testu na virtuální trati. Auto pošleme na okruh v Bahrajnu. K Silverstone mám svůj postoj. Dělám to už několik let a někdy si z okruhu odnesete opravdu dobré informace. Někdy však jedete na mokrých pneumatikách v sychravých podmínkách a nenaučíte se nic,“ vysvětlil Vowles.

„Když si to položíte na misky vah, tak budu mnohem raději testovat na virtuální trati a potom přivezu auto do Bahrajnu, kde to můžeme udělat pořádně. Filmovací den můžeme využít v pozdější fázi sezóny,“ odkázal šéf Williamsu.

„Na rozhodnutí se tedy podílí jednak skutečnost, že jsme tlačili až úplně na hranu, ale také fakt, že mnohem více důvěřuji jiným formám testování. Až Bahrajn bude pro nás příležitostí skutečně začít,“ dodal Vowles.

Související zprávy