logo F1live.cz

Marko chválí přístup Red Bullu při vyšetřování Hornera

Helmut Marko a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2024

Vyšetřování Christiana Hornera je v současnosti nejdůležitějším tématem ve Formuli 1. Šéf Red Bullu se potýká s nemalými problémy a jeho osud je nadále nejistý. Viděli jsme ho však na představení nového monopostu RB20, na kterém mluvil, jako by se nic nedělo. Podle některých informací bude přítomen i na předsezónních testech v Bahrajnu. Podle poradce Red Bullu Helmuta Marka probíhá jeho vyšetřování důkladně a velmi správně, protože není důvod spěchat.

Názory se různí. Podle některých jsou tyto dny labutí písní šéfa Red Bullu. Jiní si zase myslí, že když mu umožnili představit nový monopost RB20 – a zřejmě mu dovolí i vycestovat do Bahrajnu –, tak je jeho pozice nadále velmi silná. Red Bull se k celé situaci vyjadřuje jen velmi stručně a dokonce prý instruoval novináře, aby se při představení nového auta na toto téma příliš neptali.

Na rozdíl od závodního týmu a celé společnosti se k případu již vyjádřili Formule 1 a Mezinárodní automobilová federace. I z jejich slov však cítíme, že napjatě očekávají závěry vyšetřování, které vede nezávislý právník.

„V souvislosti s nezávislým vyšetřováním, které v současnosti vede Red Bull GmbH, FIA zdůrazňuje, že dokud nebude vyšetřování ukončeno a znám jeho výsledek, nebude se k němu dále vyjadřovat. FIA je nadále odhodlána dodržovat nejvyšší standardy integrity, spravedlnosti a inkluze v rámci sportu,“ uvedla ve svém prohlášení Mezinárodní automobilová federace.

„Zaznamenali jsme, že Red Bull zahájil nezávislé vyšetřování interních obvinění v závodním týmu Red Bull Racing. Doufáme, že záležitost bude objasněna co nejdříve po spravedlivém a důkladném procesu. V tuto chvíli se nebudeme dále vyjadřovat,“ uvedla naopak Formule 1.

Vyjadřovat se může jen málokdo a mužem, který se veřejné diskuse obává zřejmě nejméně, je poradce Red Bullu Helmut Marko. S novou smlouvou v kapse a Hornerem v problémech se z něj stal v podstatě nejvýše postavený muž v týmu. I on však pečlivě dodržuje uzavřenost týmu před veřejností a snaží se toho prozradit co nejméně.

„Jak víte, jde o interní vyšetřování,“ řekl Marko pro Red Bullem vlastněnou televizi ServusTV, na kterou odkazuje portál Motorsport.com. „Čím dříve bude k dispozici výsledek, tím lépe, protože, samozřejmě, vzhledem k protahujícímu se vyšetřování vznikají různé fámy a spekulace.“

„Na konci dne si však myslím, že Red Bull na tuto věc zareagoval velmi dobře. I když vyšetřování trvá déle, nemůže to být považováno za chybu. Snaží se o spravedlivé vyšetřování, po kterém bude následovat přiměřená reakce,“ uvedl Marko.

Novou vlnu spekulací očekáváme již tento týden. Celá formulová rodina se již shromáždila v Bahrajnu, kde ji čekají předsezónní testy. Budou tam všechny týmy, všichni šéfové a hlavně všichni novináři, kteří pravděpodobně budou přicházet s pořád novými zprávami a aktuálními spekulacemi.

Související zprávy