logo F1live.cz

Wolff o vyšetřování Hornera: Naše standardy musíme dodržovat, ne jen o nich mluvit

Toto Wolff a Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 2. 2024

Formule 1 má za sebou tichý první den předsezónních testů. Vše nasvědčuje tomu, že týmy a piloti budou osvobozeni od nemalé části svých mediálních povinností. První den testů se však uskutečnila velká tisková konference šéfů týmů, na které se sice nezúčastnil Christian Horner, ale zato řeč byla téměř jen o něm – a ještě o přestupech pilotů.

Když se nevyjádřil samotný šéf Red Bullu, alespoň se mohli vyjádřit ostatní. Patřil k nim i jeho velký rival Toto Wolff, který nezapomněl celé Formuli 1 připomenout, jakými hodnotami se řídí, přičemž není důležité o nich jen mluvit. Rakouský podnikatel dal jasně najevo, že pro nejvyšší představitele ve Formuli 1 platí ty nejvyšší morální pravidla.

„Myslím si, že je jasné, co je úkolem F1 a jejích týmů. Zasadzujeme se za inkluzi, rovnost, spravedlnost a rozmanitost,“ prohlásil Wolff na tiskové konferenci. „Nejde jen o to, abychom o tom mluvili, ale skutečně se tím řídili každý den. Myslím si, že toto jsou standardy, které jsme si sami stanovili.“

„Jsme globální sport a jedna z nejdůležitějších sportovních platforem na světě. Jsme vzory pro všechny. Když o tom mluvím, tak v posledních týdnech se objevilo mnoho spekulací. Děje se toho skutečně hodně,“ pokračoval Wolff zjevně narážejíc na interní vyšetřování v Red Bullu.

Šéf Mercedesu přitom vyjádřil stoprocentní přesvědčení, že celý proces, který je interní záležitostí stáje z Milton Keynes, probíhá „přísně“ a „transparentně“. Jeho závěry by měly být poučením pro celý sport.

„Myslím si, že v této fázi je důležité, aby se postupovalo přísně. Pokud vím, Red Bull zahájil nezávislé vyšetřování. Pokud se uskuteční řádně, transparentně a přísně, tak se podle mě musíme podívat na výsledek, co to přinese Formuli 1 a jak se z toho poučíme,“ řekl Wolff.

„Chceme mluvit o závodních autech a chceme mluvit o sportu, ne o takovýchto velmi, velmi kritických tématech, které jsou více než jen záležitostí jednoho týmu. Je to problém celé F1 a obecně každého jednotlivce, který zde pracuje,“ dodal šéf Mercedesu.

Související zprávy