logo F1live.cz

Hornerova židle je pevná. Pro Thajčany je jako nevlastní syn, říká Schumacher

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 2. 2024

Pokud se prokáže, že obvinění Christiana Hornera ze sexuálního obtěžování se zakládají na pravdě, představenstvo Red Bullu udělá vše pro to, aby odvolalo Brita z pozice šéfa týmu. Pokud však nezíská souhlas thajských spolumajitelů, kteří vlastní 51% společnosti, převinilec setrvá v čele stáje i nadále. A v tom spočívá kámen úrazu – thajští partneři se zřejmě vysloví pro Hornerovo setrvání.

Za dob Dietricha Mateschitze by Red Bull obdobným problémům nečelil. Pokud by se Christian Horner postaral o skandál několik let dozadu, nejvyšší představitelé „červených býků“ by s ním bez mrknutí oka vyrazili dveře. V současnosti to však není tak jednoduché.

Po smrti rakouského mecenáše musí všechna důležitá rozhodnutí, včetně personálních, přijmout thajští spoluvlastníci, kterými jsou Júvitjovci. A to představuje dost velký problém. Thajská rodina, resp. její hlavní představitel, má totiž mimořádně blízko k Hornerovi, který by se za předpokladu, že by to situace vyžadovala, neváhal postavit na Britovu stranu.

„Pro Čalerma (Júvitju, pozn. red.) je Horner jakýmsi odchovancem,“ uvedl Ralf Schumacher pro F1-Insider.com. „Stál by u něj za všech okolností. A zda se nám to líbí, nebo ne, realita je taková, že naše západní hodnoty, kde dbáme na rovnost, ještě nedorazily do Thajska. Tam se na ženy divá jinak.“

Přestože verdikt v kauze „Horner“ ještě nepadl, Eddie Jordan je přesvědčen o tom, že se šéf Red Bullu skutku dopustil. Ir se proto domnívá, že by měl tým z Milton Keynes vyvodit zodpovědnost, a to čím dříve, jinak přijde i o to poslední renomé, které mu zůstalo.

„Zažil jsem spoustu nesprávných rozhodnutí, ale situace v Red Bulle je ta nejabsurdnější věc, jakou jsem kdy viděl. Samozřejmě pro Hornera dosud platí presumpce neviny. Věří však někdo tomu, že si zaměstnankyně všechno vymyslela?“

„Ať to dopadne jakkoli, Red Bull už beztak ztratil obrovskou dávku image. Někdo to musí vzít na svá ramena (a učinit rozhodnutí),“ poznamenal Jordan.

Související zprávy