logo F1live.cz

Stížnost na Christiana Hornera byla zamítnuta, oznámil Red Bull

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 2. 2024

Kauza kolem Christiana Hornera je u konce. Red Bull ve středu odpoledne oznámil, že vyšetřování šéfa stáje bylo uzavřeno s jednoznačným výsledkem: Stížnost zaměstnankyně byla zamítnuta.

Red Bull o výsledcích vyšetřování informoval prostřednictvím tiskového prohlášení, v němž však kromě samotných výsledků téměř nic neodhalil. Nedozvěděli jsme se tedy, čeho se vlastně stížnost týkala, ani jaké důkazy předložila zaměstnankyně Red Bullu proti svému šéfovi.

„Nezávislé vyšetřování obvinění, která byla vznesena vůči panu Hornerovi, je ukončeno. Red Bull potvrzuje, že stížnost byla zamítnuta,“ stojí v tiskovém prohlášení energetického giganta. „Stěžovatel má právo na podání odvolání.“

V prohlášení se také píše: „Společnost Red Bull je přesvědčena, že vyšetřování bylo férové, důkladné a nestranné. Zpráva z vyšetřování je důvěrná a obsahuje soukromé informace jednotlivých stran, jakož i třetích subjektů, které asistovaly při vyšetřování. Z úcty ke všem zúčastněným se proto nebudeme k věci dále vyjadřovat. Red Bull se bude i nadále snažit o dodržování nejvyšších pracovních standardů.“

Detaily neznámé

V souvislosti s vyšetřováním se v médiích objevovaly různé, často protichůdné informace. Zpočátku se mluvilo o tom, že 50letý Brit je obviněn pro své agresivní manažerské metody, ale postupem času k nim přibývaly mnohem závažnější obvinění.

V kauze přiléval olej do ohně zejména nizozemský De Telegraaf, který po představení monopostu RB20 opět ukazoval prstem na Christiana Hornera. Ve svém článku napsal, že obvinění se mají týkat sexuálního obtěžování. Deník dokonce tvrdil, že měl k dispozici všechny důkazy včetně komunikace na WhatsAppu.

„Podle článku nizozemského deníku De Telegraaf podaná stížnost přesahovala hranice kontrolního chování a obsahovala obvinění ze sexuálně nevhodného chování, což bylo založeno na zprávách, jejichž odesílatelem měl být údajně Horner. Dostupné zdroje však od té doby naznačují, že v samotné stížnosti se žádné takové důkazy nenacházely,“ napsal krátce před prohlášením Red Bullu The Times.

Co z toho je pravda a co výmysl, to se možná dozvíme později. Německý magazín Motorsport-total.com totiž před pár dny informoval o tom, že Christian Horner podal žalobu na De Telegraaf.

Nejasný průběh vyšetřování

I samotné vyšetřování je zahaleno rouškou tajemství a podezření. Ačkoliv Red Bull před médii tvrdil, že „věc bere maximálně vážně“, údajného „nezávislého právníka“ najatého na prošetření celé věci měla vybrat přímo thajská rodina Júvitjovců, která vlastní 51 procent Red Bullu.

Podstatným „detailem“ však má být loajalita thajských majitelů vůči Christianovi Hornerovi, který se těší jejich neochvějné podpoře.

V tomto směru byly podezřelé zejména průtahy ve vyšetřování. Po několikahodinovém výslechu Christiana Hornera v Londýně měl právník zveřejnit interní zprávu, ale ta do centrály Red Bullu v Rakousku nedorazila. Nezávislý právník totiž odjel na dovolenou, kde ho nebylo možné nijak zastihnout.

V rakouské pobočce Red Bullu, která – snad na rozdíl od Thajska – patří do „západního světa“ velmi citlivého na podobné skandály, se mluvilo o „velmi dobře načasovaném zmizení“.

Podezření z toho, že Red Bull vyšetřoval „sám sebe“, nakonec vůbec nerozptýlil. Nedosáhl ani skutečného očištění jména Christiana Hornera ani jasného potvrzení toho, že se snaží a bude snažit o „dodržování nejvyšších pracovních standardů“.

Christian Horner tak zůstává šéfem Red Bullu.

Související zprávy