logo F1live.cz

Leclerc se neodváží odhadovat: Red Bull na testech nevykonal závodní simulaci

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 2. 2024

Předsezónní testy jsou milovaným i nenáviděným obdobím roku. Někteří při pohledu na ně předpovídají obraz celé sezóny, jiní je zase neberou vůbec vážně a čekají minimálně na první velkou cenu nové sezóny. Své soupeře sledovalo samozřejmě i Ferrari, ale pilot stáje Charles Leclerc se neodvážil odhadovat šance Scuderie na prvním podniku sezóny.

První závod se uskuteční na stejném okruhu jako předsezónní testy. Týmy a piloti tedy mají dobrý přehled o tom, co je čeká. Ve Ferrari po loňských zkušenostech s úlevou zjistili, že nové auto je konzistentnější a lépe pracuje s pneumatikami, ale to nemusí nic znamenat, když soupeři udělali větší výkonnostní krok vpřed. Řeč je přitom hlavně o týmu Red Bull.

„Jde o to, že Red Bull je jediný tým, který na předsezónních testech nevykonal kompletní závodní simulaci, což nám za normálních okolností pomáhá pochopit, jak na tom jsme,“ řekl Charles Leclerc. Mluví přitom o zvyku jednotlivých týmů, které si v poslední den testů odbyly kompletní závodní simulaci na 57 kol. Udělalo to i Ferrari, ale ne Red Bull.

„My máme za sebou jednu, takže víme, jak na tom jsme. Některé týmy absolvovaly nějaké závodní simulace, takže máme nějakou představu o tom, jak to s nimi vypadá. Red Bull to však neudělal. Je tedy nemožné určit, jak přesně na tom jsme ve srovnání s nimi,“ řekl držitel 23 pole position ve Formuli 1.

Ten startoval v Bahrajnu z prvního místa dvakrát (v letech 2019 a 2022) a před dvěma lety tu dokonce vyhrál. „V minulosti jsme na této trati byli silní a já doufám, že můžeme bojovat o vítězství. Samozřejmě, pokud se objeví příležitost, uděláme absolutně vše, abychom se jí chopili,“ slibuje Leclerc.

Všichni vědí, jaká je situace a kdo je hlavní favorit. Vše nasvědčuje tomu, že Red Bull má našlápnuto za dalším titulem a před tímto faktem si nezakrývají oči ani ve Ferrari. I Charles by rád vzpomínal na rok 2024 v dobrém, ale v této chvíli je těžké určit, co vlastně bude možné považovat alespoň za částečný úspěch.

„Pokud bychom bojovali o více vítězství, určitě by to byl krok vpřed a byla by to pozitivní sezóna,“ konstatoval Leclerc. „Myslím si, že potřebujeme navázat na pozitivní dynamiku z druhé poloviny minulé sezóny, protože i když to celkově nebyl pozitivní rok – začátek byl mnohem horší, než jsme očekávali – jeho druhá polovina byla mnohem pozitivnější.“

„Řekl bych, že i všichni v týmu cítili, a také celý paddock, že jsme se dostali do pozitivní spirály a směřujeme k něčemu lepšímu. Máme velmi jasnou vizi, kam chceme jít a jak se tam dostaneme. Přesně takto musíme přistupovat k této sezóně, musíme pokračovat po této cestě, musíme mít jasnou vizi a dělat velké pokroky se vším, co nasadíme na auto. To přesně platilo ve druhé polovině minulé sezóny,“ uvedl Leclerc.

Související zprávy