logo F1live.cz

Sme v okolí bodů, zní z McLarenu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala1. 3. 2024

McLaren rozhodně zažil lepší první tréninky než před rokem, kdy byl v Bahrajnu úplně na konci. Na druhou stranu, výkonnost MCL38 zatím také nijak neoslnila. V týmu se mluví především o ambici bodovat, na rozdíl od pódií z druhé poloviny minulé sezóny.

Lando Norris v prvním tréninku v nereprezentativních podmínkách a na měkké směsi skončil druhý. Odpoledne mu proto zbyla už jen jedna měkká sada, a když mu rychlé kolo nevyšlo, obsadil poslední příčku.

„Nebyl to můj nejlepší den. Nepodařilo se mi vždy dát všechno dohromady, ale snad jsem tím už prošel a v pátek odvedu lepší práci. Pro tým to byl ale dobrý začátek, vyzkoušeli jsme pár věcí a postoupili jsme v pochopení auta. Stále je před námi spousta věcí, které potřebujeme vyzkoušet a zrychlit,“ konstatoval Lando Norris.

Zdá se, že McLaren alespoň na začátku sezóny nebude tak blízko špičce jako na několika tratích ve druhé polovině předchozí sezóny. Na druhou stranu, první tréninky ještě nelze brát jako pevnou měnu, více ukáže až páteční kvalifikace.

„Myslím, že pozice Red Bullu na čele je jasná. Ferrari je blízko a u Mercedesu bylo jasné, že nebude špatný. V kvalifikaci to bývá vždy ještě těsnější, Haas je také nahoře, přitom ani nezměnil své auto! Kvalifikace v Bahrajnu bývají nepředvídatelné. Potřebujeme dostat z našeho balíčku vše, co jde,“ doplnil britský pilot.

Oscar Piastri přidal týmu optimismus výsledkem z druhého tréninku, ve kterém zaznamenal pátý nejrychlejší čas se ztrátou čtyř desetin na první místo. McLaren navíc po FP2 konstatoval, že tempo jezdců na dlouhou vzdálenost vypadalo slibně, což může být dobrý signál směrem do víkendu.

„V druhém tréninku jsem se v autě cítil dobře, a to jak v kvalifikační jízdě, tak i v závodní simulaci. Myslím, že jsme na tom solidně. Nacházíme se více-méně tam, kde jsme předpokládali. Na některé jízdy se potřebujeme podívat detailněji. Celkový pocit je ale pozitivní,“ prohlásil Oscar Piastri.

Australský pilot ve svých ambicích na tento víkend zmínil především body. „Jsme v mixu s ostatními. Red Bull nevypadá tak rychle, jak jsme předpokládali, ale až v pátek uvidíme, kolik si toho schovávali. Pořadí je těsnější, Mercedes i Fernando vypadají dobře. Podle mě jsme v okolí bodovaných míst,“ uzavřel.

V samotném týmu panuje po prvním dni sezóny spokojenost. „Neměli jsme žádné vážné problémy a prošli jsme naším testovacím programem. Pracovali jsme i na nastavení i pochopení pneumatik v těchto chladnějších podmínkách. Vypadá to, že jsme v dobré pozici na to, abychom získali body,“ konstatoval šéf týmu Andrea Stella.