logo F1live.cz

Horner uniklé dokumenty nekomentuje. Médiím hrozí žalobami

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 3. 2024

Svět Formule 1 je opět vzhůru nohama. Tentokrát bouři rozpoutal anonymní zdroj, který se rozhodl zveřejnit údajné důkazy z utajovaného vyšetřování Christiana Hornera. Šéf Red Bullu ani po jejich zveřejnění nic nekomentuje a média si musí třikrát rozmyslet, zda něco z uniklých dokumentů použijí.

Odkaz na složku Google Drive se 79 snímky konverzace se začal šířit jako mor. Podle BBC ho dostalo 149 lidí přímo spojených s Formulí 1 a další zástupci médií po celém světě. Je jasné, že takto rozšířený materiál není možné udržet pod pokličkou.

Novináři se tak už pokusili zastihnout Christiana Hornera a požádat ho o reakci na to, co se stalo. „Nebudu komentovat anonymní spekulace. Opakuji však, že jsem vždy všechna obvinění popíral,“ zdůraznil šéf červených býků. „Respektoval jsem integritu nezávislého vyšetřování a po celou dobu jsem spolupracoval pri jeho průběhu. Bylo to důkladné a férové vyšetřování nezávislého právníka, a je ukončeno se zamítnutím stížnosti. Zůstávám plně soustředěn na start sezóny.“

Ověřit autenticitu zveřejněných dokumentů je prakticky nemožné bez vyjádření někoho, kdo je součástí vyšetřování. Podobné snímky konverzace, které se už šíří i mezi fanoušky F1, je totiž velmi jednoduché vyrobit. Bez ohledu na jejich autenticitu však Hornerovi nijak nepomáhají a nikdo se nebude divit, pokud se 50letý Brit rozhodne i pro právní kroky.

Novinářka Julianne Cerasoliová z paddocku informovala o tom, že britská média mohou mít problémy, pokud něco z konverzace zveřejní. „Anglická média právě od právníků dostávají odkazy, že pokud zveřejní obsah toho, co dnes dostali, budou zažalováni. Tento příběh ještě ani zdaleka není u konce.“

Německý Bild buď žádné upozornění nedostal, nebo ho vůbec nebral v potaz. V článku pro předplatitele totiž slibuje „vysoko explozivní obsah“ z uniklé komunikace a „pikantní fotografie“.

Wolff a Brown žádají o transparentnost

Ještě před zveřejněním snímků z konverzace se v Bahrajnu konala tisková konference šéfů týmů, na kterou byli pozváni i zástupci Mercedesu a McLarenu. Jedním z probíraných témat bylo i vyšetřování Red Bullu, které se o slovo transparentnost ani neotřelo.

Generálního ředitele McLarenu Zak Brown to nepotěšilo. Žádá, aby zasáhla Mezinárodní automobilová federace a prozkoumala detaily vyšetřování. „Četl jsem to prohlášení. Stále je však kolem celé věci plno spekulací a otázek. Regulační orgán má autoritu a zodpovědnost vůči našemu sportu a našim fanouškům. Myslím si, že my všichni ve Formuli 1 jsme jejími ambasadory na trati, ale i mimo ni, jak to vidíte i v jiných sportech. Oni by se měli přesvědčit, že vše proběhlo maximálně transparentně.“

Kdyby se podobný případ objevil v McLarenu, jeho šéf je přesvědčený, že by k němu přistoupili s větší vážností. „Já mám v McLaren velkou důvěru. Stejně jako většina společností, i my jsme měli určité problémy a museli jsme se s nimi popasovat. Dokázali jsme to velmi transparentním, férovým a promptním způsobem. To je vše, co k tomu mohu říci.“

„I tuto další téma (o Hornerovi, pozn. red.) je třeba řešit, a to ze strany regulátora. Oni mají na to autoritu a zodpovědnost,“ zdůraznil Brown.

Podle Tota Wolffa by se měla v celé věci angažovat i Formule 1. Nemůže navěky prezentovat, jaké všechny morální hodnoty zastává, když si u takovéto tématu vystačí s krátkým vágním stanoviskem.

„Přistupujeme k tomu se správně nastaveným morálním kompasem a hodnotami, když slyšíme o těchto spekulacích?“ ptá se Toto Wolff. „Z pozice sportu si nemůžeme dovolit nechat věci ve vágní a skryté rovině při takovýchto kritických tématech, protože jednou nás to dožene.“

„Žijeme ve velmi transparentním světě a nakonec se stanou různé věci. My jako organizace máme povinnost se na to podívat a pokud je vše OK, pohnout se dál. Snažit se to potlačit však může být velmi krátkozraké,“ pokračoval šéf stříbrných šípů.

Pokud se náhodou ukáže, že Red Bull se snažil věc jen zamést pod koberec, může to poškodit nejen obraz jeho značky, ale i Formule 1. „Neříkám, že se to stalo,“ uvedl Wolff na margo obvinění Christiana Hornera. „My stojíme stranou a sledujeme to.“

„Když však vidím prohlášení a časovou posloupnost událostí, nepřipomíná mi to moderní přístup k věcem ve skutečném světě. Ale možná je to jen Formule 1. Možná jsme my ve své malé bublině a říkáme si, že je to OK,“ uzavřel.

Související zprávy