logo F1live.cz

Podle našich dat bude ztráta v závodě minimálně jako loni, avizuje Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 3. 2024

Ferrari jako jediné dostalo oba své monoposty do nejlepší čtyřky kvalifikace, na pole position se však postaví Red Bull Maxe Verstappena. Charles Leclerc opět předvedl své kvalifikační schopnosti a i když měl k dispozici jen jednu čerstvou sadu pneumatik, byl nejbližším soupeřem trojnásobného mistra světa.

Leclercovi nevyšel dokonale jeho úvodní pokus v Q1. Ve skutečnosti to byl druhý pokus, protože Ferrari se rozhodlo nejprve vyzkoušet podmínky na středně tvrdé sadě. Jeho první kolo na softech bylo průměrné, ale podle názoru pilota stačilo na postup do Q2. Ferrari se však obávalo prudké evoluce trati a vypadnutí, takže Charlese poslalo znovu na trať.

Pilot vyjádřil nesouhlas a nakonec se ukázalo, že měl pravdu. Nakonec svůj pokus nemusel ani dokončit, takže příliš svou čerstvou sadu měkkých pneumatik neopotřeboval, ale přesto to bylo něco, co ho v Q3 připravilo o určité momentum.

„Největším problémem bylo, že jsme v Q3 neměli druhou čerstvou sadu měkkých pneumatik,“ řekl po skončení kvalifikace Charles Leclerc pro televizi Sky. „Když jsem znovu nasadil softy v Q3, trať se změnila, i vítr se trochu změnil. S použitými pneumatikami jsem skutečně nedokázal sledovat evoluci trati.“

„Jen jsem se ocitl v autě a balans nebyl na správném místě. Bohužel, toto je maximum, co bylo možné dosáhnout. Jsem celkem spokojen s mým pokusem, ale vyvážení v tom kole už prostě nebylo ve správný čas na správném místě,“ opakoval Leclerc.

Beztak je to pro Charlese a Ferrari přijatelná odrazová pozice. Stále je to start z první řady, i když ani se druhým a čtvrtým místem na roštu se od chlapců v červeném neočekává útok na vítězství. Avizoval to Carlos Sainz a přidal se i Charles Leclerc.

„Podle toho, co očekáváme od Red Bullu v závodním tempu, bude podle mě velmi náročné zvítězit. Doufám však, že bychom se mohli dočkat příjemného překvapení,“ říká s drobnou nadějí v duši monacký závodník.

Nedůležitý není ani faktor Sergia Péreze. Mexický závodník, zdá se, nadále výrazně zaostává za týmovým kolegou. Ferrari by se za ním mohlo ocitnout ve dvojici, po ruce bude i Mercedes George Russella. Pokud by se ukázalo, že jejich ztráta v závodním tempu není tak výrazná, mohli by Verstappena vyšachovat. Leclerc však nezněl příliš optimisticky.

„Nevím, opravdu nevím. Nemyslím si, že rozdíl je tak velký jako loni. To je můj pocit. Data však předpokládají, že ztráta v závodě bude minimálně tak velká jako loni. Počkejme si a uvidíme. Rád bych byl příjemně překvapen a dokázal, že se data mýlí,“ řekl Leclerc.

Související zprávy