logo F1live.cz

Jaká jsou pozitiva? Spolehlivost, vyhrkl po krátkém tichu Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2024

Mercedes obětoval trochu ze své kvalifikační výkonnosti, aby zlepšil závodní tempo. To byla premisa, se kterou uzavíral Toto Wolff páteční dění. Nuže, v sobotním závodě jsme se potvrzení těchto slov nedočkali. Ačkoliv možná Mercedes měl dobré závodní tempo, nedokázal ho využít a výsledkem je poměrně jednoznačná prohra v souboji s Ferrari.

Mercedes prostě nedokázal postupovat vpřed. Hamilton za 57 kol překonal jen Fernanda Alonsa a Oscara Piastriho. Kromě toho oba piloti bojovali se svými motory. Hamilton se nejdříve stěžoval, že rekuperační systémy nedodávají energii do baterie, aby poté oba jezdci dostali instrukce, že je nutné chladit pohonné jednotky. V sobotu přitom bylo v Bahrajnu osmnáct stupňů Celsia, což je neobvykle chladno.

Když po závodě předstoupil před novináře Lewis Hamilton, jeho páteční optimismus byl pryč a sedminásobný šampion nad každou otázkou tuze přemýšlel. Velmi nápadně přitom připomínal muže z let 2022 a 2023, kdy se v kokpitu svého monopostu také trápil.

„Asi bych řekl, že je to pro tým trochu zklamání. Vlastně nevím, co by tomu řekli oni, ještě jsem si s nimi nemohl sednout, ale minimálně já osobně jsem rozhodně doufal, že to dnes bude lepší,“ řekl po skončení víkendu Lewis Hamilton pro televizi Sky.

„Byl to však těžký závod a bylo to velmi těsné se všemi okolo. Degradace pneumatik byla vysoká a určitě se můžeme zlepšit v mnoha oblastech. Na Red Bull jsme ztratili více, než jsme si původně mysleli,“ pokrčil rameny Hamilton.

Jeho Mercedes se v závodě dost přehříval. Zprávy z Mercedesu říkají, že podcenili chlazení na okruhu, kde se jelo i s předsezónními testy dohromady šest dní. Bylo přitom chladněji než obvykle, ale Mercedes přesto udělal takovou chybu.

Lewis tak nakonec skončil sedmý s propastnou 50-sekundovou ztrátou na vítěze. Když byl tedy zeptán, zda po závodě vidí nějaká pozitiva, musel se pořádně zamyslet. „Auto je spolehlivé,“ řekl po asi pětisekundovém mlčení Hamilton, ačkoliv i nad touto odpovědí by se dalo polemizovat.

„Řekl bych, že dnes to bylo trápení. Dával jsem do toho všechno, ale v autě nebylo mnoho výkonnosti ve srovnání s některými dalšími. Kdybych se lépe kvalifikoval, asi bych se přirozeně umístil o pár příček výše, protože závěrečný stint byl dobrý,“ řekl s náznakem drobného úsměvu Lewis.

„Dnešek tak byl o objevování a hodně jsem se toho naučil o autě. Můžeme toho však ještě mnoho vylepšit a já jsem si jistý, že tým to dokáže,“ dodal Hamilton.

Související zprávy