logo F1live.cz

Norris vidí pozitivní signály: Bylo to těžké, ale ukázali jsme konkurenceschopnost

Lando Norris pred Fernandom Alonsom
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2024

V McLarenu měli před víkendem v Bahrajnu respekt. Všichni měli ještě v živé paměti poslední dva ročníky, které nedopadly nijak slavně. Bezproblémová nebyla ani tato edice závodu v bahrajnské poušti, ale vzhledem k tomu byl výsledek více než potěšující, zhodnotil Norris.

McLaren v podstatě celou sobotu bojoval s Mercedesem. Lando Norris v závěru dokonce vyvíjel tlak na George Russella, i když se k pořádné šanci nedostal. Lewis Hamilton si poradil s Oscarem Piastri i přesto, že během závodu bojoval i se svým autem.

Pokud však vezmeme v úvahu tento handicap Mercedesu a tradiční problémy papájových v Bahrajnu, byla to celkem vyrovnaná partie. A dopadlo to mnohem lépe než loni, radoval se Lando Norris. „Pokud to srovnáme s tím, tak je všechno lepší! Myslím si, že jsme měli dobrý den,“ říká šestý muž závodu i průběžného pořadí šampionátu.

„Trochu jsme se trápili, nebyla to lehká sobota, ale s Mercedesem jsme odjeli pěkný závod. Hodně jsme toho získali díky strategii. Podle mě můžeme být spokojeni. Mohlo to být i lepší, kdybychom vylepšili některé drobnosti, ale naše umístění odráží realitu,“ hodnotí aktuální rozložení sil v paddocku. „S Mercedesem jsme si blízko, ale nestačilo nám to.“

Vzhledem k pesimismu před víkendem a menším pneumatikovým trápením mohou být v McLarenu spokojeni. „Prošel jsem si mnoha věcmi, dobrými i špatnými, hlavně špatnými. Jsme však spokojeni. S autem dost nepředujeme, to je fakt.“

„Bahrajn je okruh, který našemu autu nesedí. Je příliš úzký a klikatý, takže jsme rádi, že jsme závodili s Mercedesem. Za Carlosem jsme měli dost velkou ztrátu, bylo to dvacet sekund, ale toto vnímám jako dobrý start do sezóny. Potřebujeme vylepšit některé věci, ale podle mě je naše konkurenceschopnost dobrým signálem vzhledem k tomu, jaké to bylo z našeho pohledu těžké,“ dodal rodák z Bristolu, který je jistě zvědavý na podniky, na kterých to z jeho pohledu nebude tak náročné.

Před námi je víkend v Saúdské Arábii, která se vyznačuje rychlými zatáčkami. Ty obvykle McLarenu sedí. Má od závodu v Džiddě větší očekávání? „Myslím si, že ano. Jsme na tom lépe než loni se špatným autem. Těžko něco očekávat, protože loni jsme přinesli vylepšení dlouho po Saúdské Arábii. Kdo ví, jak bychom na tom byli v Saúdské Arábii s novým-starým autem,“ pokračoval s narážkou na béčkovou verzi loňského monopostu, „ale udělali jsme pokroky ve všech oblastech. Pár věcí ještě musíme vyřešit, ale okruh by nám měl lépe sedět. Má více středních a rychlých zatáček, kde jsme velmi silní.“

„Ale stále je to městský okruh. Na městských tratích chcete od auta určité charakteristiky, které podle mě ještě nemáme. Doufám však, že uděláme další krok směrem k čelu,“ uzavřel víkend na okruhu Sachír.

Související zprávy