logo F1live.cz

Naší slabinou může být chlazení, přiznal Marko

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2024

Jamese Allisona zajímá, jak má nový Red Bull RB20 vyřešené chlazení. Helmut Marko také nový monopost okomentoval slovy, že Adrian Newey by nejraději postavil auto bez chladičů. To vzbudilo naděje v táboře konkurence, že možná by toto auto nemuselo fungovat nebo že byli v Milton Keynes až příliš ambiciózní. Nic z toho se však zatím nepotvrdilo.

RB20 v Bahrajnu šlapal jako hodinky. Problémy s přehříváním měl nakonec Mercedes, nikoli Red Bull. Pravdou však je, že v Bahrajnu bylo nezvykle chladno a větrno. Nešlo o závod, který by byl zvlášť náročný na chlazení brzd či pohonných jednotek.

Tento víkend v Džiddě by však mohl být o něčem jiném. Na sobotu je hlášeno 29 stupňů Celsia, takže půjde o novou výzvu a spolehlivost nových monopostů bude prověřena více než v nezvykle chladném Bahrajnu. „Naštěstí dnes foukal mnohem slabší vítr, což nám pomohlo. V závodě se určitě zvýraznily silné stránky našeho auta a management pneumatik. Max byl jako obvykle ve vlastní lize,“ řekl médiím po skončení prvního závodu sezóny poradce Red Bullu Helmut Marko.

„Naše auto je silnější v závodním tempu, ale ve čtvrtek a v pátek se nám upřímně nepodařilo najít správné vyvážení. Bylo to způsobené větrem a extrémně nízkými teplotami okruhu. Za všechny ty roky, co jezdíme v Bahrajnu, tu nikdy nebyla taková zima,“ pokračoval Marko.

„S tímto novým konceptem může být chlazení naší slabinou, ale tento víkend jsme neměli jediný problém. Checo byl dlouho uvíznutý v provozu, ale ani jeho nepostihly žádné komplikace. Takže ano, musíme jednoduše říct, že nový koncept funguje,“ dodal poradce Red Bullu.

Ten na své jezdce po zisku double chrlil slova chvály. Red Bull nadále dominuje a Max Verstappen vykročil za obhajobou titulu mistra světa. „Neočekávali jsme to, ale všechno jednoduše fungovalo. Max vyhrál na startu a potom jednoduše zmizel. Nedá se to popsat jinak,“ prohlásil rodák z Grazu pro ServusTV. „Jeho převaha byla viditelná, protože jeho nejrychlejší kolo bylo o dvě sekundy rychlejší než kohokoli jiného.“

„Checo manažoval svůj náskok na Sainze. Nedávalo smysl útočit. Každopádně je to ohromující a skvělý výsledek. Strategie, zastávky v boxech, vše bylo neuvěřitelné,“ dodal spokojeně Marko.

Související zprávy