logo F1live.cz

Mercedes se přepočítal s teplotami, na Verstappena “z jiné galaxie” podle Wolffa neměl

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 3. 2024

Superlativy na výkon Maxe Verstappena se množí. Podle Tota Wolffa v sobotu předvedl jízdu jako z jiné galaxie, což se však nedá říci o samotném Mercedesu. Inženýři se přepočítali při nastavování chlazení monopostu, což je uvrhlo do zakletého kruhu.

Lewis Hamilton po kvalifikaci nebyl úplně nešťastný. Uvědomoval si, že spolu s týmem obětovali kvalifikační rychlost ve prospěch té závodní, což mělo v sobotu přinést své ovoce. Nepřineslo. Stejně jako George Russell, i on musel téměř během celého závodu šetřit pohonnou jednotku.

Podle výpočtů týmu Russell s Hamiltonem ztráceli přibližně 0,5 až 0,6 sekundy na kolo. Část této hodnoty způsobilo nasazení méně výkonného motorového režimu, část plachtění na konci rovinek. “Nebyla to velká zábava. Místy jsme nepřekročili předepsanou teplotu jen o pár stupňů, ale o nějakých 10 stupňů,” prozradil Toto Wolff.

Na tvrdých pneumatikách to zase Mercedesu “nešlo”. “Je to zvláštní. Naše auto mělo rychlost, ale na tvrdých pneumatikách jaksi ne. Udělali jsme hodně chyb, ale v konečném důsledku se učíme. Máme úplně nové auto a viděli jsme záblesky výkonu, který jsme dnes nemohli využít.”

Tyto světlé záblesky zastínila rozpálená pohonná jednotka, která se přehřívala i na čistém vzduchu. “Musíme se podívat na to, proč jsme přišli o tolik výkonu na tvrdé směsi. Také jsme neodhadli potřebnou míru chlazení, pak na rovinkách musíte zpomalovat. Dostanete se do zakletého kruhu.” Pokud nejedete naplno, pneumatiky nedokážete udržet v ideálním teplotním okně.

Toto Wolff se nezapomněl zastavit i u Maxe Verstappena, který všem otevřel oči. “Max nebyl v jiné lize, on byl v úplně jiné galaxii. Jeho výkon byl skutečně neobvyklý,” pokračoval udivený šéf Mercedesu. “Pokud jde o všechny ostatní, věřím, že my s Ferrari a McLarenem jsme na jednom bojišti.”

“Musíme se podívat do zrcadla, vyřešit naše problémy. Pokud dokážeme víkend lépe zvládnout, budeme bojovat s těmito kluky,” ujistil.

Věřme, že i Max Verstappen se v této sezóně zapotí. Minuloroční sezóna Red Bullu měla jen jednu malou skvrnu; Carlos Sainz vyhrál v Singapuru. Po bahrajnském závodním double dostal Wolff otázku, zda by Red Bull tentokrát mohl vyhrát úplně všechno.

“Bohužel, ano,” odpověděl Wolff. “Je třeba vyjádřit uznání jejich výkonnostní úrovni. Jsou velmi silní.”

Související zprávy